276
Φιαλίδια εμβολίων για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Dado Ruvic

ΕΕ: Ερχονται 1 δισ. δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 13:37
Φιαλίδια εμβολίων για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Dado Ruvic

ΕΕ: Ερχονται 1 δισ. δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 13:37

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει να λάβει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο εξασφάλισε το έγγραφο και αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες, η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τη λοίμωξη Covid-19 το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ακόμα 529 εκατομμύρια την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΕΕ είχε παραλάβει μόλις 106 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό.

Οι περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, που υπολογίζονται να παραδοθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαρκούν για να ανοσοποιηθεί πλήρως το σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ (450 εκατομμύρια κάτοικοι), και θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Οι εκτιμήσεις για τη συγκεκριμένη ποσότητα λαμβάνουν υπόψη μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, τις Pfizer-BioΝTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.

Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις. Τα εν λόγω εμβόλια δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι δόσεις από τις Pfizer-BioNTech αντιστοιχούν σε πάνω από τις μισές προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο του έτους και σχεδόν το 40% των συνολικών παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΕ αναμένει ακόμα 452 εκατομμύρια δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατομμυρίων δόσεων από την AstraZeneca, παρόλο που της ζητήθηκε να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...