576
Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε με επιστολή του τους ηγέτες των 27 σε τηλεδιάσκεψη κορυφής | Olivier Hoslet /Pool via REUTERS

ΕΕ: Εμβόλια, πιστοποιητικά και άμυνα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης κορυφής

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 19:43
Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε με επιστολή του τους ηγέτες των 27 σε τηλεδιάσκεψη κορυφής
|Olivier Hoslet /Pool via REUTERS

ΕΕ: Εμβόλια, πιστοποιητικά και άμυνα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης κορυφής

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 19:43

Την επιτάχυνση των εμβολιασμών και της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων στην ΕΕ, θα συζητήσουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών σε τηλεδιάσκεψη κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης στην πρόσκλησή του ότι πρέπει να αποφασίσουν μία κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πάλι στους συνομιλητές του την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια.

Στην επιστολή του, ο Μισέλ, αναφέρει:

«Ο αγώνας μας κατά της Covid-19 συνεχίζεται. Προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους. Θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις ώστε να φέρουμε τους παρασκευαστές κοντά στις αλυσίδες ανεφοδιασμού ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης ότι θα διασφαλίσουμε πως οι παραδόσεις εμβολίων είναι οι αναμενόμενες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους.

Οι νέες παραλλαγές έχουν γίνει τα κυρίαρχα στελέχη σε πολλές χώρες μέλη. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για την ανάλυση της αλληλουχίας και την προετοιμασία του εδάφους για την επικαιροποίηση των εμβολίων.

Ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές.

Επιπροσθέτως, η επίδειξη αλληλεγγύης προς τους εταίρους μας, ακόμα και μέσω της COVAX, είναι το κλειδί.

Κοιτώντας πέρα από τις άμεσες προτεραιότητές μας, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία μας μέχρι στιγμής. Θα συζητήσουμε λοιπόν πώς να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές απειλές για την υγεία, όποια μορφή κι αν έχουν».

Οπως αναφέρει το Politico, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί σε σύγκριση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και τις καθυστερήσεις στην προσυμφωνημένη παράδοση των εμβολίων από τις φαρμακευτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη, η AstraZeneca, ανακοίνωσε νέα καθυστέρηση και ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι που θα φέρει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και των 27 χωρών.

Εξίσου δύσκολη θα είναι η συζήτηση για το θέμα των κλειστών συνόρων που εφάρμοσαν κάποιες χώρες. Την Τρίτη, η Κομισιόν έστειλε σημειώματα ζητώντας εξηγήσεις στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία, χώρες που εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς από εκείνους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.

Την Παρασκευή, τη δεύτερη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, οι 27 ηγέτες θα εστιάσουν σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

«Την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσουμε με την Ασφάλεια και την Αμυνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει μαζί μας στην αρχή της τηλεδιάσκεψης για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ικανότητα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις απειλές της ασφαλείας. Ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα μας ενημερώσει για τις τρέχουσες εργασίες για τη «Στρατηγική Πυξίδα». Θα ήθελα επίσης να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στις κυβερνοεπιθέσεις και τις υβριδικές απειλές που θέτουν πολύ πραγματικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Τέλος, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Γειτονία (τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής)», ανέφερε ο Μισέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...