430
Το κέντρο της Βιέννης, πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο | Wikipedia

Economist: Ποια είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 20:47
Το κέντρο της Βιέννης, πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο
|Wikipedia

Economist: Ποια είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 20:47

Η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιέννη, κατατάσσεται για δεύτερη συναπτή χρονιά, στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος.

Κάθε χρόνο η Economist Intelligence Unit – EIU αξιολογεί 140 χώρες, βαθμολογώντας τις με άριστα το 100, με βάση μία ευρεία γκάμα κριτηρίων που σχετίζονται με παράγοντες όπως το επίπεδο διαβίωσης, οι υποδομές μεταφορών, η εγκληματικότητα, η πρόσβαση στην Παιδεία αλλά και την Υγεία καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Μελβούρνη – η οποία επί επτά χρόνια κατείχε την πρωτιά – και ακολουθούν το Σίδνεϊ, η Οζάκα και το Κάλγκαρι.

Συνολικά οκτώ από τις είκοσι πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνει η Ευρώπη, ενώ η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία κατέχουν τις υπόλοιπες.

«Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να είναι οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο για να ζει κάποιος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του EIU.

Λονδίνο και Νέα Υόρκη, κατατάσσονται στην 48η και 58η θέση αντίστοιχα, καθώς και στις δύο πόλεις παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα και τρομοκρατία ενώ και τα δύο κέντρα αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών.

Άλλα οικονομικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, στην 38η και στην 40η αντίστοιχα.

Καμία αμερικανική πόλη δεν βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την 22η με την Χονολουλού να έχει την καλύτερη επίδοση φέτος ανάμεσα σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η Αθήνα φέτος δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, ενώ το Παρίσι έπεσε έξι θέσεις φθάνοντας στην 25η, εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», φωτογραφίες από τις οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Τις τελευταίες θέσεις της λίστας, με τις «χειρότερες» πόλεις για να ζήσει κανείς, καταλαμβάνουν το Καράτσι, η Ντάκα, το Λάγκος, η Τρίπολη στη Λιβύη και τελευταία όλων είναι η Δαμασκός.

Πού οφείλεται η πρωτιά της Βιέννης

Η βαθμολογία της αυστριακής πρωτεύουσας άγγιξε τις 99,1 μονάδες στα 100, αφού η Βιέννη φημίζεται για τις δημόσιες μεταφορές της, την πλούσια πολιτιστική ζωή αλλά και για το εξαιρετικής ποιότητας νερό.

Η έκθεση λαμβάνει, φέτος για πρώτη φορά, υπόψη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής εξετάζοντας την ποιότητα του αέρα αλλά και την θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το Νέο Δελχί και το Κάιρο να κάνουν βουτιά στην κατάταξη – στην 118η και 125η θέση αντίστοιχα – εξαιτίας της «κακής ποιότητας του αέρα, των δυσάρεστων μέσων θερμοκρασιών και της ανεπαρκούς υδροδότησης».

«Συνολικά, η έκθεσή μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μεσαίου μεγέθους πόλεις σε πλούσιες χώρες», αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα λειτουργικά συστήματα μεταφορών.

Μελβούρνη, σταθερά στο Νο2 της λίστας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...