1093
Στην Ορεστιάδα διαδήλωναν για τους δύο αξιωματικούς (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση) και στην κυβέρνηση συνέχιζαν τις δηλώσεις επί δηλώσεων | INTIMEnews

Εμπλεξαν τις γραμμές τους στην κυβέρνηση για τους δύο αξιωματικούς

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2018, 16:09
Στην Ορεστιάδα διαδήλωναν για τους δύο αξιωματικούς (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση) και στην κυβέρνηση συνέχιζαν τις δηλώσεις επί δηλώσεων
|INTIMEnews

Εμπλεξαν τις γραμμές τους στην κυβέρνηση για τους δύο αξιωματικούς

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2018, 16:09

Συνεχίζεται η κυβερνητική πολυλογία για το θέμα των δύο ελλήνων αξιωματικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές, με τα μηνύματα που εκπέμπονται ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος να είναι τουλάχιστον συγκεχυμένα, αφού είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή.

Από τη μία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, επιμένει στα περί ομηρείας των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους -χαρακτηρισμός που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας– και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίζεται πολύ πιο συγκρατημένος περιγράφοντας σε συνέντευξή του τη σύλληψη και κράτηση των δύο ως  «λάθος», το οποίο -όπως λέει- δεν πρέπει να επιτραπεί να εξελιχθεί σε «θερμότερο επεισόδιο» ή μεγάλο πολιτικό γεγονός».

Και όλα αυτά την ώρα που ήταν σε εξέλιξη στην Ορεστιάδα συγκέντρωση συμπαράστασης στους δύο στρατιωτικούς και ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, βρέθηκε στον Εβρο, στην περιοχή ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ», συμμετέχοντας μάλιστα σε περιπολία στην περιοχή όπου έγινε η σύλληψη των δύο αξιωματικών από τους Τούρκους (φωτογραφίες κάτω).

564450_e45ddef0f6-9cf101e3340687c0image-1-307
Καμμένος: Ομηρεία νατοϊκών στρατιωτικών

Από την Πάφο, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε σε αυστηρό ύφος πως περιμένει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η ομηρεία των ελλήνων αξιωματικών και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Τουρκία ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε και τη δική της την εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από ανεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρείας των δύο ελλήνων αξιωματικών που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δείχνουν ότι αντί να ακολουθεί η Τουρκία ένα ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο».

Στο ίδιο ύφος ο  υπουργός Αμυνας σημείωσε πως ένα απλό γεγονός, που έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα και  θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι όπως υπογράμμισε, φυλούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό.

Κυρίτσης: Δεν είναι ομηρεία – να σταματήσουν οι κραυγές

Σαφείς αποστάσεις από τον κ. Καμμένο και τη θέση του περί «ομηρείας» των δύο στρατιωτικών, επέλεξε να τηρήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1», θέλησε να διευκρινίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι προφυλακισμένοι και όχι όμηροι, χωρίς να διστάσει να σημειώσει ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να υπάρχουν κυρίως παρασκηνιακές πιέσεις πάρα δημόσιες κραυγές.

Κάθε πολιτικός έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, «ο κ. Καμμένος είναι από τους πολιτικούς που σε ζητήματα εθνικά οι εκφράσεις του προς τα έξω και η διατύπωση γνώμης είναι κάπως απερίφραστη. Σε τέτοια θέματα έχει ένα λόγο απερίφραστο», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για τον υπουργό Αμυνας, κρίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο  να υπήρχαν λιγότερες φωνές και κραυγές στην δημόσια παρουσία του θέματος και περισσότερο παρασκηνιακή πίεση απευθείας από την Αθήνα προς την Άγκυρα, αλλά και στο ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να λήξει αυτή ιστορία.

Κοτζιάς: Πρόκειται για «λάθος» που δεν πρέπει να γίνει μείζον πολιτικό γεγονός

Διαφορετική από τη ρητορική Καμμένου ήταν ωστόσο και η προσέγγιση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, κάλεσε την Τουρκία να μην επιχειρήσει από μια τέτοια κατάσταση, να δημιουργήσει ένα «μεγάλο πολιτικό γεγονός» και μια «παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν προς το παρόν «προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι έχει διαμηνύσει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος». Γι’ αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να είναι «ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ώστε να μην μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».

«Όπως έχω εξηγήσει», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς, «η νευρικότητα της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις κάθε άλλο παρά ειρηνικές και ορθολογικές. Όταν ο διπλανός σου περνά περίοδο με ισχυρά τα αισθήματα της κρίσης αλαζονείας και αίσθησης ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, σε συνδυασμό με φόβο και αισθήματα ανασφάλειας, εσύ πρέπει να είσαι πολύ μετρημένος. Αυτό δεν είναι αδυναμία, αλλά στάση ισχυρής ευθύνης και υπευθυνότητας».

Τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο είναι διαρκείς, και ότι η Αθήνα ενεργεί με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, και με γνώμονα την ασφάλεια των δύο αξιωματικών, έδωσε με τη σειρά του σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Γεννηματά: Κλείστε το στόμα σας

Μπροστά σε αυτή την κυβερνητική πολυγλωσσία (και πολυλογία) για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να κλείσουν επιτέλους τα στόματά τους και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, γιατί όπως είπε, με τις δηλώσεις επί δήλωσεων μόνο κακό κάνουν στη χώρα.

«Αν έχουν γραμμή να συγκαλέσουν επιτέλους Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ειδάλλως να κλείσουν το στόμα τους… Ξέρουν κάτι; Αν δεν ξέρουν, τότε γιατί πυροδοτούν το κλίμα; Ας σεβαστούν τον τουρισμό μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και τόνισε ότι πρώτος από όλους πρέπει να κλείσει το στόμα του, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς  φέρει μεγάλη ευθύνη για την γραμμή και την εικόνα της κυβέρνησης και των στελεχών της.

«Έχουμε κυβέρνηση με διγλωσσία, με διαφορετικές γραμμές, πυροδοτούν το κλίμα οι αρμόδιοι υπουργοί… Όταν λέμε ότι φέτος θα έχουμε ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια για τον τουρισμό μας, είναι κουβέντες αυτές να μιλάμε για θανατηφόρο ατύχημα και ομηρία;» παρατήρησε για τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου για να συμπληρώσει: «Τι κάνουν για τους ελληνες στρατιωτικούς; Τι κάνουν απέναντι στην Τουρκία, στην προκλητικότητα των Σκοπίων; Έχουν διαφορετικές γραμμές για όλα τα θέματα».

Η κυρία Γεννηματά καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι έχει υποτιμήσει την προκλητικότητα της Τουρκίας, δεν έχει αξιοποιήσει τους διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. «Η διγλωσσία και κρυφή διπλωματία συνεχίζονται», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει ανέβει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο με την υπόθεση των στρατιωτικών, αλλά και με τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού ή με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα «που ήρθε εδώ και προκαλούσε την κυβέρνηση κατά πρόσωπο». «Τους είχαμε προειδοποιήσει», είπε, αλλα κώφευαν.

Όσο για την επαναφορά της πρότασης νόμου του Ποταμιού για το  Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται  να λύσει τα προβλήματα. «Ο Σταύρος  έχει ρομαντική άποψη για το θέμα» και «ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται τη διάθεση συνεννόησης για επικοινωνιακά παιχνίδια», σχολίασε για τη συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μαξίμου.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...