238
Ο Μάικ Πομπέο σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Δυσφορία Αγκυρας για την επίσκεψη Πομπέο στον Βαρθολομαίο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 16:28
Ο Μάικ Πομπέο σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
|Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Δυσφορία Αγκυρας για την επίσκεψη Πομπέο στον Βαρθολομαίο

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 16:28

Η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή συμπεριέλαβε το ζήτημα των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι εγγυημένες για όλα τα θρησκεύματα στη χώρα.

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί την Τουρκία, στις 16 και 17 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο περιοδείας επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Μάλιστα, θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε συναντήσεις του Πομπέο με τούρκους αξιωματούχους κατά την διήμερη παραμονή του στη χώρα.

«Η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών μας από διαφορετικές θρησκείες προστατεύεται. Επομένως, η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι εντελώς ακατάλληλη», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Θα ήταν πιο ενδεδειγμένο για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», πρόσθεσε η τουρκική διπλωματία, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η περιοδεία Πομπέο ξεκινά την Παρασκευή από το Παρίσι, όπου ο υπουργός θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν και περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...