608
Η πρώτη εικόνα από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Ντολμά Μπαχτσέ | Twitter

Διερευνητικές: Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 14:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/1/2021 16.45
Η πρώτη εικόνα από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Ντολμά Μπαχτσέ
|Twitter

Διερευνητικές: Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 14:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/1/2021 16.45

Επειτα από σχεδόν τρεις ώρες ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, σε μία απόπειρα του τουρκικού καθεστώτος να αναβαθμίσει πολιτικά τη διαδικασία.

Στην ίδια λογική εντασσόταν και η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών, από το Swiss Hotel στο σαράι Ντολμά Μπαχτσέ.

Το σαράι Ντολμά Μπατχσέ (γεμιστός κήπος) όπου διεξήχθησαν οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν περί τις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Ελλάδας), περίπου δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι ήταν αρχικά προβλεπόταν.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον επόμενο γύρο στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν σε σχετική συμφωνία.

Στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, η ΕΡΤ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά έριξε στο τραπέζι όλα τα θέματα που εκείνη επιδιώκει να θέσει, από τον εναέριο χώρο μέχρι ζητήματα «γκρίζων ζωνών» και αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, καθώς επίσης έναν μηχανισμό διαχείρισης στο Μεταναστευτικό.

Στόχος, είπε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ήταν «να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», όπως ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά.

«Είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε ο κ. Ταραντίλης, «όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας».

Είναι αυτονόητο, κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική», για να επαναλάβει ότι οι διερευνητικές επαφές «δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η  ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη Αποστολίδη αποσύρθηκε στο ξενοδοχείο Swiss Hotel και μετά από μία πρώτη ενημέρωση της κυβέρνησης, πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Aπό τουρκικής πλευράς στο τραπέζι κάθισαν ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και ο διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες, ενώ όπως προαναφέρθηκε το παρών έδωσε και ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Ιμπραχήμ Καλίν ενημέρωσε ότι επί τάπητος τέθηκαν «όλα τα θέματα».

«Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και έχουμε τη βούληση για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων», ήταν το μήνυμα του συμβούλου του Ερντογάν.

Ικανοποιημένο το Βερολίνο

Την ικανοποίηση της Γερμανίας για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ.

Αν και όπως είπε, «είναι καλό να μη σχολιάζουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει», η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί εφικτή «η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου».

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και, ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισκέφθηκε την Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάζουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου», κατέληξε στη δήλωσή της η Μαρία Αντεμπαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...