212
Πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέρει σιτηρά | REUTERS/Mehmet Emin Caliskan//File Photo

Δύο πλοία με σιτηρά απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια προς την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 13:12
Πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέρει σιτηρά
|REUTERS/Mehmet Emin Caliskan//File Photo

Δύο πλοία με σιτηρά απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια προς την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 13:12

Δύο ακόμη πλοία απέπλευσαν το Σάββατο από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων που έχουν αποπλεύσει από τη χώρα σε δέκα έξι.

Το πλοίο Fulmar S με σημαία από τα νησιά Μπαρμπάντος απέπλευσε από το λιμάνι Τσορνομόρσκ μεταφέροντας 12.000 τόνους καλαμποκιού στην επαρχία της Αλεξανδρέττας που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας. Το δεύτερο πλοίο, Thoe, με σημαία από τα νησιά Μάρσαλ απέπλευσε από το ίδιο λιμάνι με προορισμό τη Ραιδεστό της Τουρκίας, μεταφέροντας 3.000 τόνους ηλιόσπορων.

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι ένα άλλο πλοίο θα αποπλεύσει από την Τουρκία για την Ουκρανία αργότερα μέσα στη μέρα, προκειμένου να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σιτηρών.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 16 πλοία που μετέφεραν 450.000 τόνους αγροτικών προϊόντων έχουν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια από τις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα τους.

Με τη συμφωνία αυτή, που είχαν υπογράψει η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ τον Ιούλιο επιτράπηκε η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από την αναστολή τους για πέντε μήνες εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της μέσω θαλάσσης ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων μηνιαίως, στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News