194
Το κοινό κουνούπι μεταδίδει τη νόσο με ένα απλό τσίμπημα | Shutterstock

Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 1 Αυγούστου 2019, 15:59
Το κοινό κουνούπι μεταδίδει τη νόσο με ένα απλό τσίμπημα
|Shutterstock

Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 1 Αυγούστου 2019, 15:59

Κατέληξαν την Πέμπτη από σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου, που προκλήθηκε από τσίμπημα κουνουπιού, οι πρώτοι δύο ασθενείς στην Ελλάδα για το 2019.

Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, άνω των 80 ετών, οι οποίοι εκδήλωσαν έντονα συμπτώματα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Από τους 25 ασθενείς,10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που φέτος έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και στη Ρουμανία.