704
|

Σε δύο μήνες ολοκληρώνεται η άρση των μέτρων – 4 Μαΐου ανοίγουν τα πρώτα μαγαζιά

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 13:07

Σε δύο μήνες ολοκληρώνεται η άρση των μέτρων – 4 Μαΐου ανοίγουν τα πρώτα μαγαζιά

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2020, 13:07

Στις 4 Μαΐου τοποθέτησε χρονικά το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο, σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκτίμησε χαρακτηριστικά ότι «βδομάδα τη βδομάδα, 15νθήμερο, το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

«Θα ανοίξουν όλα σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή για επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα», διαβεβαίωσε.

Σε πρώτη φάση, ανέφερε, ανοίγουν ειρηνοδικεία, υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου, και από τις 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες. Πρώτο βήμα θα γίνει με επιχειρήσεις όπως τα κομμωτήρια. Για τα τέλη Μαΐου φαίνεται να προγραμματίζεται η επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων εστίασης, εφόσον διαθέτουν υπαίθριους χώρους. Πιο δύσκολη είναι η «άσκηση» με τα σχολεία, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στον στόχο των Πανελλαδικών, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για τις άλλες τάξεις, ιδίως στα Δημοτικά.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι όλες οι βαθμίδες θα ανοίξουν σταδιακά για αποφυγή συγχρωτισμού. «Η Γ’ Λυκείου θα προταχθεί λόγω εξετάσεων», εξήγησε ο υπουργός και τόνισε πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «είμαστε έτοιμοι για Πανελλαδικές». Και πρόσθεσε ότι ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας.

 

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά, όπως τόνισε, έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον ANT1, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι κατά το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο ζήτημα της  μετακίνησης των εργαζομένων επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την επόμενη εβδομάδα.

«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία. Το ζήτημα είναι από τα έξι βήματα να φτάσουμε σταδιακά να βγούμε έξω. Θα πάμε σταδιακά σε ένα ελεύθερο καθεστώς, το οποίο θέλει σχέδιο. Το θέμα είναι να νιώθουμε όλοι ασφαλείς να βγούμε από το σπίτι μας».

«Βδομάδα, βδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας

Αναφορικά με την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης συνέστησε υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις του συνολικού πλαισίου.

«Καλό θα είναι να περιμένουμε το συνολικό σχέδιο», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι, σίγουρα μέχρι τις 24 Απριλίου, οι άνθρωποι που έχουν πάρει την άδεια θα ξέρουν τι τους περιμένει».

«Η φουρτούνα είναι για όλους τους Έλληνες και γι’αυτό θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο», απάντησε για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών εργαζομένων που είτε δεν δουλεύουν είτε δεν πληρώνονται, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ληφθεί για τις τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώσεις, τονίζοντας ότι «όπως πήραμε αποφάσεις μπαίνοντας στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και βγαίνοντας».

Για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς δεν θα γίνουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Είναι βέβαιο, τόνισε, ότι «το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα».

Όσον αφορά τα σχολεία, επανέλαβε ότι «ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, αλλά το ζήτημα συνδέεται με άλλα πράγματα, όπως το ποια είναι η δομή στο σπίτι, αν υπάρχουν εκεί ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι».

Δίνοντας μάλιστα μια πρώτη εικόνα του σχεδίου που εξετάζεται, ανέφερε ενδεικτικά ότι «για να πάει το παιδί σχολείο, προϋποτιθεται ότι δε θα πάει να το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά ή ο γονέας να φύγει από τη δουλειά να πάει να το πάρει και μετά να επιστρέψει».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για τα 150 και πλέον κρούσματα που διαγνώστηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι αν και, όπως διαβεβαίωσε, ελήφθησαν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

«Το ζήτημα είναι να αποτρέψεις τη διασπορά στην κοινότητα, γι’ αυτό και πήραμε περαιτέρω μέτρα», δήλωσε στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...