898
Λιονέλ Μέσι και Σέρχιο Ράμος - η αντιπαράθεσή τους έχει αφήσει εποχή | Reuters/CreativeProtagon

Δύο άσπονδοι εχθροί στην ίδια ομάδα

Sportscaster Sportscaster 13 Αυγούστου 2021, 15:57
Λιονέλ Μέσι και Σέρχιο Ράμος - η αντιπαράθεσή τους έχει αφήσει εποχή
|Reuters/CreativeProtagon

Δύο άσπονδοι εχθροί στην ίδια ομάδα

Sportscaster Sportscaster 13 Αυγούστου 2021, 15:57

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Σέρχιο Ράμος, συμπαίκτες! Κανείς, απ’ όσους γνώριζαν την παροιμιώδη έχθρα των δύο ανδρών στο παρελθόν, δεν μπορούσε να το φανταστεί. Μάλλον, ούτε οι ίδιοι οι διάσημοι ποδοσφαιριστές. «Ποιος να μας το ‘λεγε, Λέο; Καλωσόρισες!», έγραψε στους λογαριασμούς του στα social media ο ισπανός κεντρικός αμυντικός, ποστάροντας μια φωτογραφία που εικονίζει τις φανέλες με τα ονόματά τους να φιγουράρουν, η μια δίπλα στην άλλη, στην κεντρική μπουτίκ της Παρί Σεν-Ζερμέν.

Δύο χρόνια μετά την αλησμόνητη αγκωνιά του Ράμος στο πρόσωπο του Μέσι, σε ένα από τα 45 ισπανικά «Clasico» στα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, ο «δράστης» υποδέχτηκε το «θύμα» στην πρώτη του προπόνηση στο Παρίσι με μια αγκαλιά. Η Παρί ανάρτησε στον επίσημο ιστότοπό της ένα βίντεο με στιγμιότυπα από τη συνάντηση του αργεντινού σούπερ-σταρ με τους νέους του συμπαίκτες, την Πέμπτη, που έγινε viral. Κυκλοφόρησε και φωτογραφίες, που δείχνουν, μεταξύ άλλων, τους μέχρι προχθές άσπονδους εχθρούς να «τα λένε» στο γυμναστήριο σαν παλιόφιλοι. Εγιναν και ακόλουθοι, ο ένας του άλλου, στο Instagram.

Ο Ράμος αφίχθη στη Μαδρίτη (από τη Σεβίλλη) το 2005, και από την πρώτη στιγμή έγινε βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα της Ρεάλ. Την ίδια εποχή, στην Μπαρτσελόνα, είχε αρχίσει να ανατέλλει το άστρο του Μέσι. Οι δύο παίκτες προσωποποίησαν την ακραία αντιπαλότητα των κορυφαίων ισπανικών συλλόγων, πολύ πριν εμφανιστεί με τη φανέλα της «Βασίλισσας» ο Κριστιάνο Ρονάλντο (2009). Αλλά, ακόμη κι όταν άρχισε ο μυθικός ανταγωνισμός των δύο σπουδαιότερων ποδοσφαιριστών του καιρού μας, του Ρονάλντο και του Μέσι, το λάβαρο της Ρεάλ στις μάχες με την Μπαρτσελόνα το κρατούσε ο Ράμος: η «ψυχή» της και, μετέπειτα, αρχηγός της.

Δεκάξι ολόκληρα χρόνια ο Μέσι «χόρευε» γύρω από την άμυνα της Ρεάλ, και ο Ράμος προσπαθούσε να τον εξουδετερώσει. Αλλοτε με τα εντυπωσιακά του μαρκαρίσματα (θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος αμυντικός όλων των εποχών μετά τον Πάολο Μαλντίνι), κι άλλοτε με τα «βρόμικα» κόλπα του, για τα οποία φημίζεται. Καταφέρνοντας, μάλιστα, να τα περνάει κάτω από τα ραντάρ των διαιτητών, και να γλιτώνει κίτρινες κάρτες και αποβολές.

Οι «μονομαχίες» τους υπήρξαν επικές. Ενίοτε, και επεισοδιακές. Στα τέλη του 2010 η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα είχε συντρίψει (5-0) στο «Καμπ Νου» τη Ρεάλ του Ζοσέ Μουρίνιο. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Μέσι τον είχε περάσει με μια «αέρινη» ντρίμπλα, που ο εγωϊσμός του δεν μπορούσε να χωνέψει. Τον έπιασε «αμόκ». Η εκδίκησή του, μια απίθανη κλωτσιά στον Αργεντινό, ακούστηκε στις εξέδρες. Υστερα έριξε ένα χαστούκι στον Πουγιόλ, που τον ξάπλωσε στο χορτάρι, και έσπρωξε τον Τσάβι. Δέχτηκε κόκκινη κάρτα και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο σε έξαλλη κατάσταση.

Εχει αποβληθεί κι άλλες φορές για αντιαθλητικά φάουλ σε βάρος του Μέσι. Κάποιες άλλες, οι διαιτητές του χαρίστηκαν. Οπως, για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2019, που χτύπησε τον αντίπαλό του, εσκεμμένα, στο πρόσωπο. Σε μια φάση που λίγο έλειψε να προκαλέσει… σύρραξη των παικτών των δύο ομάδων. Ακόμη κι όταν δεν ήταν βίαιος, συχνά προσπαθούσε να βρει τρόπους να προκαλέσει τον Μέσι. Τα κατάφερε μόνο μια φορά, τον Αύγουστο του 2017 στο Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ο «Pulga» τον πλησίασε και, σε πολύ έντονο ύφος, του είπε κάποια «γαλλικά» για τη μανούλα του.

Οι εκπρόσωποι των media ρώτησαν κάμποσες φορές τον Ράμος, ποιος επιθετικός τον είχε δυσκολέψει πιο πολύ. Ανέφερε διάφορους. Τον Ροναλντίνιο, τον Ρονάλντο… Αλλά τον Μέσι, ποτέ. Το ίδιο έκανε και ο Λίο στην ερώτηση, ποιος είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχει αντιμετωπίσει. Το όνομα του Ράμος δεν βγήκε από τα χείλη του. Κι όμως, η εκτίμηση του ενός για τον άλλον ήταν δεδομένη. Ο Μέσι την εξέφραζε μόνο στο στενό του περιβάλλον. Ο Ράμος, όμως, την είχε παραδεχθεί και δημοσίως.

«Σέβομαι τον Μαραντόνα, επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αλλά ακόμη και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως απέχει έτη φωτός από τον Μέσι, ο οποίος για εμένα είναι ο κορυφαίος στα χρονικά της εθνικής Αργεντινής», είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο αυτοβιογραφικό του ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε από το Amazon, είχε ομολογήσει: «Εχουμε υποφέρει από τον Μέσι, όλα αυτά τα χρόνια. Αν δεν τον είχε η Μπαρσελόνα, θα είχαμε κατακτήσει περισσότερα τρόπαια. Είχαμε έναν σπουδαίο προπονητή, τον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά ήταν δύσκολο για εμάς να τους νικήσουμε».

Τον περασμένο Μάρτιο είχαν ρωτήσει τον Ράμος, αν θα πήγαινε, ποτέ, στην Μπαρτσελόνα. «Ούτε για όλα τα λεφτά του Κόσμου», είχε αποκριθεί. Τον Μέσι, όμως, θα τον δεχόταν στη Μαδρίτη; «100%, χωρίς καμία αμφιβολία. Θα τον καλούσα ακόμη και στο σπίτι μου». Το ‘πε και το ‘κανε ο 35χρονος σεβιγιάνος αμυντικός, αλλά στο Παρίσι, μερικούς μήνες αργότερα. Και δεν τον κάλεσε, απλώς, για να του κάνει το τραπέζι, αλλά για να τον φιλοξενήσει, με όλη του την οικογένεια, μέχρι οι Μέσι να βρουν το δικό τους σπίτι.

Ο Λίο αρνήθηκε. Οχι μόνον επειδή μια σουίτα των 20.000 ευρώ τη βραδιά, ασφαλώς, θα προσφέρει περισσότερες ανέσεις, αλλά και γιατί δεν πιστεύει οτι δύο… ορκισμένοι εχθροί θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι, από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλωστε, στην Παρί δεν θα του λείψει η καλή παρέα. Ο Νεϊμάρ και ο Ανχελ ντι Μαρία είναι «κολλητοί» του.

Με μια αγκαλιά, με μια πρόσληση, με τα κολακευτικά λόγια που είπε για τον Μέσι στο TNT Sports προτού εκείνος πατήσει το πόδι του στη Γαλλία, ο Ράμος, που είναι και καλός «διπλωμάτης», προσπάθησε να γεφυρώσει τις παλιές τους διαφορές. Δεν χρειαζόταν. Θα το κάνει το μόνο τους κοινό σημείο: η επιθυμία τους να κατακτήσουν το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως για τελευταία φορά στην καριέρα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...