496
Δύο φαν της μουσικής χορεύουν στη συναυλία για τα 40 χρόνια του Γούντστοκ, το 2009 | EPA

Δύο ανταγωνιστικά φεστιβάλ θα γιορτάσουν τον Αύγουστο τα 50 χρόνια του Γούντστοκ

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 11:31
Δύο φαν της μουσικής χορεύουν στη συναυλία για τα 40 χρόνια του Γούντστοκ, το 2009
|EPA

Δύο ανταγωνιστικά φεστιβάλ θα γιορτάσουν τον Αύγουστο τα 50 χρόνια του Γούντστοκ

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 11:31

Μισός αιώνας έχει περάσει από το θρυλικό τριήμερο του Αυγούστου του 1969, όταν 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα χωράφια του Μπέθελ Γουντς της Νέας Υόρκης, στο φεστιβάλ του Γούντστοκ για να ακούσουν τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής, σε μία έκρηξη χαράς, αγάπης και… λάσπης.

Σε μία περίοδο μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, και σε μία Αμερική χωρισμένη στα δύο για τον πόλεμο του Βιετνάμ, τις δολοφονίες των Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το Γούντστοκ ήταν μία γιορτή του κινήματος των χίπις.

Σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, όχι ένα, αλλά δύο μουσικά φεστιβάλ βρίσκονται στα σκαριά για να γιορτάσουν την επέτειο, σε μία εποχή όπου η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχει διχάσει ξανά βαθιά την Αμερική.

Το πρώτο Γούντστοκ θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο, στο ίδιο σημείο με το 1969, στη φάρμα του Γιασγκούρ, όπου ο Τζίμι Χέντριξ έπαιξε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο με τα δόντια στην κιθάρα του  καλύτερες τουαλέτες και συνθήκες υγιεινής.

Ο Τζίμι Χέντριξ στη σκηνή του Γούντστοκ το 1969, σε μία εμφάνιση που άφησε εποχή

«Η χώρα είναι τόσο διχασμένη τώρα, όσο ήταν την εποχή του Τζόνσον και του Νίξον και αυτό το φεστιβάλ θα δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στο ίδιο μέρος με τότε και για πολλούς από τους ίδιους λόγους», εξηγεί στη Guardian ο Σκοτ Κάλαδερ, διοργανωτής του μουσικού και πολιτιστικού φεστιβάλ Μπέθελ Γουντς.

Το φεστιβάλ στο Μπέθελ Γουντς έχει ήδη κλείσει τον Κάρλος Σαντάνα, ένα από τα μεγάλα ονόματα του 1969, αλλά θα δώσει έμφαση και σε ομιλίες και εκδηλώσεις στο πνεύμα του TedX.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα λασπωμένα χωράφια του Μπέθελ Γουντς τον Αύγουστο του 1969

Το δεύτερο επετειακό φεστιβάλ θα διοργανωθεί και αυτό τον Αύγουστο, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από το σημείο του πρώτου, στο Γουάτκινς Γκλεν της Νέας Υόρκης, από τον Μάικλ Λανγκ, έναν από τους διοργανωτές του αρχικού Γούντστοκ.

Ο Λανγκ διάλεξε το σημείο επειδή χωράει 100.000 άτομα και θεωρεί ότι οι συνθήκες της διοργάνωσης θα είναι πολύ καλύτερες. Ο ίδιος θέλει να δώσει έμφαση, όχι μόνο στη μουσική, αλλά και σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όπως έκανε πριν 50 χρόνια. «Επιστρέφουμε στις ρίζες μας του κοινωνικού ακτιβισμού. Πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, μας απασχολούσαν και το ’69, και νομίζαμε τότε, ότι έχουν βρει τη λύση τους. Ελπίζω ότι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με τον πλανήτη και άλλους σκοπούς που θα συνδέονται με το αρχικό Γούνστοκ», λέει και προσθέτει ότι η μουσική θα έχει να κάνει με το τότε και το τώρα, αναμιγνύοντας παλιούς και νέους σταρ της ροκ, του χιπ-χοπ και της ποπ, ώστε να προσελκύσει όλες τις ηλικίες.

Ο Τζο Κόκερ τραγουδά «με λίγη βοήθεια από τους φίλους» του, στη σκηνή του Γούντστοκ, τον Αύγουστο του 1969
Ο Μάικλ Λανγκ (αριστερά), το 2013

Αποσπάσματα από το Γούντστοκ του 1969

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...