799
Στιγμιότυπο από την πρώτη παρουσίαση του δρώμενου στον χώρο της Εκθεσης Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου |

Δωρεάν θεατρικά δρώμενα σε τρεις γλώσσες σε μουσεία της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 18:34
Στιγμιότυπο από την πρώτη παρουσίαση του δρώμενου στον χώρο της Εκθεσης Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου
|

Δωρεάν θεατρικά δρώμενα σε τρεις γλώσσες σε μουσεία της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 18:34

Εμφαση στο θεσμό των συνεργειών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στην Αθήνα με τη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων δίνουν η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και  Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Στον χώρο της Εκθεσης Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου («Μουσείο») παρουσιάστηκαν την Πέμπτη τα επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Οι Πέτρες Μιλούν», που θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για τις ειδικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Τα δρώμενα διοργανώνονται με αφορμή τη δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης για το φετινό φθινόπωρο σε ιστορικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για μία επιτυχημένη δράση που η ΕΞΑΑΑ διοργανώνει για Τρίτη χρονιά, όμως φέτος το έργο αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο με τη συνδιοργανωτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ετσι, διοργανώνονται παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 13.00), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία (Αρχαία Αγορά Στοά Αττάλου όλο το Σεπτέμβριο και Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά, επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας.

Στόχος, είναι η θετική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας, μέσα από την απαγγελία σπουδαίων κειμένων, λόγων και έργων, μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών, τραγικών ποιητών, που η Ελλάδα κληροδότησε σε όλο τον κόσμο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη ή το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου και τον «Διγενή Ακρίτα».

Οπως τόνισαν κατά τη συνέντευξη Τύπου τόσο η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, όσο και ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΔΑΑ Γιάννης Παράσχης, η Αθήνα έχει ανάγκη να εμπλουτίζει διαρκώς την προσφορά της προς τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της με ποιοτικές δράσεις.

O γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ Ευγένιος Βασιλικός, ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΑΑ Γιάννης Παράσχης, η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς, και η ηθοποιός και Διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής ‘δήλος’ Δήμητρα Χατούπη

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ΔΑΑ και ΕΞΑΑΑ φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους, υποστηρίζοντας την προσπάθεια. Αλλωστε επί σειρά ετών έχουν συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά, κυρίως σε θέματα ανάδειξης και προβολής του προορισμού.

«Η δράση με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσφέρει μία από τις πολύτιμες εμπειρίες που οραματίζεται ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Αθήνα, κάτι από την αληθινή και αιώνια καρδιά της πόλης μας. Σημειολογικά,  η δράση “οι πέτρες μιλούν”, θα έλεγα ότι αποτελεί  μια ‘γέφυρα’ που συνδέει πολίτες και επισκέπτες (καθώς «οι πέτρες, ‘μιλούν’»  σε τρείς γλώσσες:  Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και φυσικά συνδέει το παρελθόν και το παρόν της πόλης, μέσα από τα διαχρονικά αυτά αποσπάσματα που απαγγέλλονται σε δρόμους, σε μνημεία και μουσεία της Αθήνας», ανέφερε η κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του κ. Γιάννης Παράσχης, τόνισε πώς «το σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών και, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της Αθήνας και του πολιτισμού μας για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο. Το αεροδρόμιο της Αθήνας εκπέμπει καθημερινά την πολιτισμική ταυτότητά του, έχοντας μέχρι σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει 86 περιοδικές πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με τις 3 μόνιμες εκθέσεις του να υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 επισκέπτες. Έχουμε διαχρονικά αποδείξει πως πιστεύουμε στις συνέργειες σε όλες τις διαστάσεις της δραστηριότητάς μας. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τις δράσεις μας στον πολιτισμό, γι’ αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, σε μία ιδιαίτερη δράση που επιβεβαιώνει πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός στη χώρα μας είναι έννοιες συνυφασμένες άρρηκτα και αρμονικά.»

Για το «θεσμό» των δρώμενων στην πόλη και τις θετικές εντυπώσεις των τουριστών από τη δράση, μίλησε η κυρία Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός και διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος».  «Τα δρώμενα “Οι πέτρες μιλούν” έχουν πλέον δημιουργήσει θεσμό για την Αθήνα, η επιτυχία τους μάλιστα επιβραβεύθηκε και από το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ενέταξε τη δράση στο πρόγραμμά του “Aνοιγμα στην πόλη”. Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε για μια ακόμα χρονιά σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλοι εμείς, καθηγητές και σπουδαστές, συμμετέχουμε ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε κάθε τέτοια ωραία πρωτοβουλία», είπε η κ. Χατούπη.

Οι ρόλοι

Τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της κυρίας  Εφης Θεοδώρου. Το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου αποδίδεται στα Αρχαία Ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» έχει η «smart concepts».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...