300
Η λήψη των οργάνων έγινε στο νοσοκομείο Αττικόν | Intime

Δωρεά οργάνων Αμερικανού σε επτά Ελληνες και έναν Γερμανό

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 17:06
Η λήψη των οργάνων έγινε στο νοσοκομείο Αττικόν
|Intime

Δωρεά οργάνων Αμερικανού σε επτά Ελληνες και έναν Γερμανό

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 17:06

Τα όργανά του δώρισε ένας 30χρονος από τις ΗΠΑ, ο οποίος είχε έρθει διακοπές στην Τήνο και πέθανε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά από τροχαίο.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» την Παρασκευή από την οικογένειά του, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν να δώσουν ζωή σε ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Αμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Μόναχο για τους Πνεύμονες, από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς, από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για τους κερατοειδείς και το δέρμα.

Η καρδιά του δότη χτυπά ξανά σε έναν 29χρονο άνδρα. Οι πνεύμονες μεταμοσχεύτηκαν σε υποψήφιο λήπτη του εξωτερικού. Μια γυναίκα 54 ετών και μια γυναίκα 45 ετών από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βρίσκονταν 13 και 3 χρόνια αντίστοιχα σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς και το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε έναν άνδρα 62 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Οι κερατοειδείς και το δέρμα μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά και δερματολογικά προβλήματα στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει, επίσης να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» οι οποίοι και πρότειναν τη δωρεά οργάνων, καθώς και η υποστήριξη των διαδικασιών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Για, ακόμη, μια φορά το ΕΚΑΒ Αθηνών ανταποκρίθηκε με αμεσότητα και υπευθυνότητα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Α. Καραμπίνης ανέφερε ότι «ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η Δωρεά Οργάνων δεν έχει σύνορα. Πάντα η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η αγάπη στον συνάνθρωπο ξεπερνά τα σύνορα και οποιεσδήποτε άλλες θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις. Να ευχαριστήσουμε τους γονείς του δότη που ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και που δέχτηκαν το παιδί τους να γίνει δότης οργάνων».