564
Σειρές όπως το «Downton Abbey» θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο των Βρυξελλών | Carnival Films

«Downton Abbey», «Crown» και άλλα θύματα του Brexit

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 16:46
Σειρές όπως το «Downton Abbey» θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο των Βρυξελλών
|Carnival Films

«Downton Abbey», «Crown» και άλλα θύματα του Brexit

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 16:46

Οι ειδικοί και στις δύο όχθες της Μάγχης, είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως τους Βρετανούς, ότι το Brexit θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουν, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Ενα από αυτά, φέρνει στο φως ο Guardian, που διάβασε εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αφορά την παραγωγή βρετανικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να βάλει όρια στο ποσοστό των βρετανικών παραγωγών που προβάλλονται στις τηλεοράσεις των κρατών-μελών, αλλά και στις πλατφόρμες τύπου Netflix. Οπως γράφει η εφημερίδα, αυτό θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη βιομηχανία ψυχαγωγίας της Βρετανίας, που έχει κέρδη 1,4 δισ. λίρες από την πώληση των δικαιωμάτων προβολής στο εξωτερικό.

Στο έγγραφο της ΕΕ αναφέρεται ότι η κυριαρχία του βρετανικού περιεχομένου στις τηλεοράσεις των κρατών-μελών απειλεί την «πολιτισμική ποικιλομορφία» της Ενωσης.

Το θέμα αναμένεται ότι θα προστεθεί στη λίστα με όσα δημιουργούν ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αλλάξουν τον χαρακτηρισμό των βρετανικών παραγωγών, ως ευρωπαϊκών. Αυτό συμβαίνει διότι η Βρετανία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία καθορίζει ότι η πλειοψηφία του τηλεοπτικού περιεχομένου θα είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, ενώ στις πλατφόρμες τύπο Netflix και Amazon, θα αποτελεί τουλάχιστον το 30%.

Η Γαλλία έχει ακόμα πιο αυστηρούς όρους, ανεβάζοντας το όριο των ευρωπαϊκών παραγωγών στο 60% στις πλατφόρμες και απαιτώντας το 15% από τα κέρδη τους να δίνονται στην παραγωγή ευρωπαϊκών έργων, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διανεμήθηκε στους διπλωμάτες στις 8 Ιουνίου, η ΕΕ θεωρεί ότι μετά το Brexit, το ποσοστό των βρετανικών παραγωγών που προβάλλεται είναι δυσανάλογο αυτών των κρατών-μελών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση των παραγωγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν βρίσκουν μέσο και χρόνο να προβληθούν, ιδίως από μικρότερες χώρες με γλώσσες που δεν ομιλούνται αλλού. Ετσι, τα ποσοστά που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση, κινδυνεύουν να μην μπορούν να εφαρμοστούν.

Το πρώτο βήμα που αποφάσισε η Κομισιόν, είναι η εκπόνηση μελέτης για την επίδραση που έχει η προβολή των βρετανικών παραγωγών στην «πολιτισμική ποικιλομορφία» της Ενωσης, με απώτερο στόχο να μειώσει τα προνόμιά τους.

Βρετανοί, στελέχη της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, είπαν στον Guardian, ότι κάτι τέτοιο, θα πλήξει ιδιαίτερα τις δραματικές σειρές, όπως τα «Downton Abbey» και «Το Στέμμα», καθώς οι παραγωγοί πρώτα πωλούν τα δικαιώματα σε κανάλια του εξωτερικού και με τα χρήματα αυτά, μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή τους. Θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για όλη την βρετανική αλυσίδα της διαδικασίας, που περιλαμβάνει παραγωγούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, δημιουργικό, ηθοποιούς, τεχνικό προσωπικό κλπ.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής βρετανικών παραγωγών μετά τις ΗΠΑ. Το 2019-20, οι 27 δαπάνησαν 490 εκατ. λίρες για τα δικαιώματά τους.

Στο έγγραφο της ΕΕ αναφέρεται ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ποσόστωση του περιεχομένου σε τηλεοπτικούς σταθμούς και πλατφόρμες, ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά οι ευρωπαϊκές παραγωγές. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον το 50% του περιεχομένου στις πλατφόρμες προέρχεται από τη Βρετανία.

Ο Guardian σημειώνει ότι ειδικοί είχαν επισημάνει επανειλημμένα στη βρετανική κυβέρνηση ότι μετά το Brexit θα προκύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ηταν απλά θέμα χρόνου και τόνιζαν μάλιστα, ότι το Λονδίνο δεν θα μπορεί να επηρεάσει την απόφαση των Βρυξελλών.

Πηγές της ΕΕ τονίζουν ότι όταν η Γαλλία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, τον Ιανουάριο, το θέμα θα προστεθεί στις προτεραιότητες, με τη στήριξη της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας. Ο Guardian αναφέρει ότι οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν σε τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...