810
14χρονη που εμβολιάζεται στο Ισραήλ ζητά να τη φωτογραφίσουν για να δημοσιεύσει το στιγμιότυπο στα social media | REUTERS /Amir Cohen

Δίχως μνηστήρα εκατομμύρια εμβόλια που λήγουν σύντομα σε Ισραήλ, Ρουμανία και Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 17:49
14χρονη που εμβολιάζεται στο Ισραήλ ζητά να τη φωτογραφίσουν για να δημοσιεύσει το στιγμιότυπο στα social media
|REUTERS /Amir Cohen

Δίχως μνηστήρα εκατομμύρια εμβόλια που λήγουν σύντομα σε Ισραήλ, Ρουμανία και Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 17:49

Ισραήλ, Ρουμανία και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με εμβόλια του κορονοϊού που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, όμως δεν έχουν φροντίσει για τη διάθεσή τους σε άλλες χώρες, με το σκεπτικό ότι θα βρεθούν πολίτες που θα τα ζητήσουν, έστω και τελευταία στιγμή.

Το Ισραήλ ενδέχεται να καταστρέψει περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, καθώς λήγουν στο τέλος του μήνα, εκτός και αν βρεθεί άλλη χώρα που μπορεί να τα διαχειριστεί, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Περίπου το 65% των πολιτών, κάτι που σε αριθμό μεταφράζεται σε 5,5 εκατομμύρια άτομα, έχει λάβει ήδη δύο δόσεις του εμβολίου στη χώρα και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τις μικρότερες ηλικίες να εμβολιαστούν, χωρίς όμως το πλάνο της να φαίνεται να πετυχαίνει.

Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με διάφορες χώρες για τις αδιάθετες δόσεις, τις οποίες όμως δεν θα δωρίσει, αλλά θα παραχωρήσει τώρα και θα τις λάβει πίσω όταν η χώρα παραλάβει «φρέσκα» εμβόλια με νέα ημερομηνία λήξης. Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που έχουν έλλειψη να εμβολιάσουν άμεσα τους πολίτες τους, δεν χαρίζει όμως ποτέ τίποτα και σε κανέναν.

Οι δόσεις αυτές αναμενόταν να διατεθούν στην Παλαιστίνη, όμως πριν από δύο εβδομάδες η χώρα ακύρωσε τη συμφωνία με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι αρνείται να δεχτεί σκευάσματα που λήγουν.

«Μετά την επιθεώρηση, από τις τεχνικές ομάδες του υπουργείου Υγείας, της πρώτης παρτίδας των εμβολίων της Pfizer που παραλάβαμε απόψε από το Ισραήλ, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι σύμφωνη με τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στη συμφωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Μέλχεμ.

«Η κυβέρνηση αρνείται να παραλάβει εμβόλια που λήγουν σύντομα», πρόσθεσε ο ίδιος, έχοντας υποστηρικτή του την υπουργό Υγείας Μάι αλ Κάιλα.

Πλέον, η παλαιστινιακή κυβέρνηση αναμένει από την εταιρεία να της παραδώσει απευθείας τα εμβόλια που έχει παραγγείλει, είπε ο Μέλχεμ, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό.

Λήγουν εμβόλια σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Καθώς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία η ζήτηση για τη χορήγηση εμβολίου για τον κορονοϊό έχει μειωθεί αρκετά, σημαντικά αποθέματα δόσεων παραμένουν στα ψυγεία και οι αξιωματούχοι καλούνται να τα χορηγήσουν γρήγορα και πριν από τις ημερομηνίες λήξης τους, όπως γράφει το Bloomberg.

Η εναλλακτική λύση θα είναι η καταστροφή τους, κάτι που σε αυτή τη φάση είναι τουλάχιστον ανήθικο, καθώς πολλές φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια και στις δύο χώρες οφείλεται στη μακροχρόνια δυσπιστία στις αρχές, καθώς και στον σκεπτικισμό σχετικά με ορισμένα σκευάσματα, ιδίως μετά τις ανησυχίες που είχαν προκληθεί σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Στη Ρουμανία, μόλις το 24% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το αντίστοιχο ποσοστό της Βουλγαρίας είναι το μισό της Ρουμανίας, δηλαδή περίπου 12%.

Η κατάσταση στη Ρουμανία με τις δόσεις που λήγουν είναι πιο πιεστική, καθώς  35.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έληξαν την Τετάρτη. Η Βουλγαρία έχει περίπου 20.000 δόσεις με ημερομηνία λέξης στα τέλη Ιουλίου, αν και ελπίζει να χρησιμοποιήσει πολλές δόσεις στον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης πριν από αυτή την ημερομηνία αυτή.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες επιθυμούν να καθυστερήσουν τις παραλαβές για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση. Στην περίπτωση της Ρουμανίας, έχουν προγραμματιστεί παραδόσεις 4,4 εκατ. δόσεων από διάφορες εταιρείες μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Απειλή για την ΕΕ

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν κίνδυνο για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να ξεπεράσει την πανδημία. Το μπλοκ των χωρών αντιμετωπίζει ήδη την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται από τη Βρετανία καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη δημόσια υγεία και οι άνθρωποι ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Οι πρόσφατες πωλήσεις ή δωρεές δεν θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του εμβολίου για τους πολίτες μας», δηλώνει στο Bloomberg ο Αντρέι Μπατσίου, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας,. «Αλλά πρέπει να βρούμε μια ισορροπία για τις ροές των εμβολίων, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλους», προσθέτει ο ίδιος.

Με τη μείωση της ζήτησης στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει 150.000 δόσεις, κυρίως της AstraZeneca, σε γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, έχει κάνει πρόταση για να προσφέρουν δωρεάν τα εμβόλια στους επισκέπτες από το εξωτερικό.

«Δεδομένου ότι η Βουλγαρία και όλοι μας έχουμε πληρώσει για αυτές τις δόσεις με τους φόρους μας, προτείνουμε ότι χρησιμοποιούνται για να τονώσουν τον τουρισμό των εμβολίων αντί να τα ρίξουν στον κάδο ανακύκλωσης», δήλωσε η Πολίνα Καραστογιάνοβα, διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την εκστρατεία εμβολιασμού, η Ρουμανία προσπαθεί να εμβολιάσει τους πολίτες που διαμένουν στις αγροτικές περιοχές, και βασίζεται πλέον σε αγροτικούς γιατρούς που έχουν στενούς δεσμούς με τις τοπικές κοινότητες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πειστούν για τα οφέλη.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες ελπίδες ότι οι πρωτοβουλίες της θα αποφέρουν γρήγορα αποτελέσματα.

Ετσι, κατέληξε σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα να πουλήσει περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer στη Δανία.

«Λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα. Πουλάμε στη Δανία και πρόκειται σύντομα να πουλήσουμε εμβόλια και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρόριν Τσίτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...