287
Ο καλλιτέχνης ποζάρει δίπλα στο αμφιλεγόμεν) έργο του | Reuters

Διχάζουν την Γαλλία οι «τουλίπες» του Τζεφ Κουνς για τα θύματα του Μπατακλάν

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2019, 13:34
Ο καλλιτέχνης ποζάρει δίπλα στο αμφιλεγόμεν) έργο του
|Reuters

Διχάζουν την Γαλλία οι «τουλίπες» του Τζεφ Κουνς για τα θύματα του Μπατακλάν

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2019, 13:34

Ένα τεράστιο και άκρως συμβολικό μπουκέτο από τουλίπες στολίζει πλέον το Παρίσι.

Το έργο «Bouquet of Tulips» του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη, Τζεφ Κουνς, υψώνεται στα 13 μέτρα και απεικονίζει ένα γιγάντιο χέρι που σφίγγει ένα μπουκέτο από έντεκα πολύχρωμες τουλίπες, ένα λουλούδι που σε ορισμένους πολιτισμούς συμβολίζει την αγάπη.

Οι τουλίπες είναι έντεκα ενώ λείπει το, παραδοσιακά, δωδέκατο λουλούδι ενός μπουκέτου, μια σημειολογία για τους νεκρούς «απόντες» της επίθεσης.

Το γλυπτό του διάσημου καλλιτέχνη είναι αφιερωμένο για τα θύματα της Γαλλίας το Νοέμβρη του 2015, όταν εννέα άνδρες επιτέθηκαν γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, στο Σεν Ντενί, και στην πρωτεύουσα της πόλης, σε χώρους εστιατορίων και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, προκαλώντας τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 350.

Το γλυπτό, βάρους 34 τόνων, έχει στηθεί έξω από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού και ήδη δίχασε την γαλλική κοινή γνώμη.

Πολλοί το αποκάλεσαν «κιτς» (αγνοώντας ίσως τον κιτς χαρακτήρα των έργων του Κουνς), ενώ άλλοι επέμειναν πως τα 3.5 εκατ. ευρώ που δοθήκαν συνολικά για τα έξοδα κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης είναι «πάρα πολλά, ειδικά στους καιρούς που ζούμε».

Ο Κουνς, με την σειρά του, ανέφερε ότι δημιούργησε το μπουκέτο με τις τουλίπες για να δείξει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των Αμερικανών για τον γαλλικό λαό μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών.

«Είναι το δικό μου δώρο στο Παρίσι», τόνισε, προσθέτοντας ότι το 80% των εσόδων, από την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου θα πάει στις οικογένειες των θυμάτων.

Το υπόλοιπο 20% θα είναι αφιερωμένο στη συντήρησή του.

«Αφιέρωσα τρία χρόνια από την ζωή μου για το έργο αυτό και μου έκανε τρομερή εντύπωση η αντίδραση ορισμένων, ειδικά καθώς δεν έλαβα ούτε ένα ευρώ αμοιβή για την κατασκευή του», κατέληξε ο αμερικανός καλλιτέχνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...