617
Η τυνήσια ηθοποιός Αϊσά Ατία επιδεικνύει τη φουσκωμένη κοιλιά της | instagram/atiaaichaofficial/

Διχάζει την Τυνησία το εκτός γάμου παιδί μιας γνωστής ηθοποιού

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 09:00
Η τυνήσια ηθοποιός Αϊσά Ατία επιδεικνύει τη φουσκωμένη κοιλιά της
|instagram/atiaaichaofficial/

Διχάζει την Τυνησία το εκτός γάμου παιδί μιας γνωστής ηθοποιού

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 09:00

Είναι μία από αυτές τις τυπικές ιστορίες που συνήθως ακούμε να συμβαίνουν σε μια γυναίκα στον αραβικό κόσμο – αλλά αυτή τη φορά συνέβη σε μια διάσημη γυναίκα, την τυνήσια ηθοποιό Αϊσά Ατία.

Η νεαρή γυναίκα, από το πουθενά, δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκαλύπτουν την εγκυμοσύνη της.

Ωστόσο, δεν ήταν μια χαρούμενη ανακοίνωση, επειδή η ίδια αποκάλυψε ότι έμεινε έγκυος «εκτός γάμου», διχάζοντας τόσο τα κοινωνικά μέσα όσο και γενικά την κοινή γνώμη της συντηρητικής χώρας της.

Φορώντας ένα κόκκινο πουλόβερ και ποζάροντας όρθια ή στο κρεβάτι της, η νεαρή γυναίκα έγραψε:

«Σήμερα αποφάσισα να σας ανακοινώσω την εκτός γάμου εγκυμοσύνη μου. Είμαι στον τέταρτο μήνα. Η ιστορία μου δεν απέχει πολύ από τις ιστορίες αντίστοιχων γυναικών στο παρελθόν και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί μετά από εμένα σε καμία άλλη γυναίκα».

«Αγάπησα έναν άνδρα που υποσχέθηκε να με παντρευτεί. Ζήσαμε μια ιστορία αγάπης, από την πλευρά μου τουλάχιστον, και αφού πρώτα με άφησε έγκυο, με εγκατέλειψε. Δεν με αγάπησε καθόλου; Δεν το γνωρίζω και δεν ξέρω αν ξέρει καν για την αγέννητη κόρη μου», προσθέτει. Και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τον νόμο, είναι σίγουρα ο πατέρας της. Όσο για τους ανθρώπους γύρω μου; Η κοινωνία δεν συγχωρεί [αυτό που συνέβη] και δεν υπάρχει κανένα έλεος για μένα ή για την αγέννητη κόρη μου, την οποία θα ονομάσω Μάγια».

«Δεν γνωρίζω τη μοίρα της, αλλά εσείς ως γυναίκες ορίστε το πεπρωμένο σας καλύτερα από μένα, φροντίστε τον εαυτό σας και γνωρίζετε τα όριά σας ώστε να μη χρειαστεί να κάνετε ό,τι και εγώ, να κρύβομαι καθημερινά», λέει απευθυνόμενη στις συμπατριώτισσές της.

Ορισμένοι σχολιαστές και χρήστες υποστήριξαν την Aϊσά λέγοντας: «Ας μην την κατηγορήσει κανείς, η κατάσταση είναι δύσκολη από μόνη της, ας είναι ο Θεός μαζί της» ή «Βλέπω ότι θαρραλέα παραδέχτηκε το λάθος της και δεν το έκρυψε και ούτε πέταξε το παιδί της στον δρόμο».

Άλλοι προτίμησαν να ασκήσουν σοβαρή κριτική τόσο στην κοπέλα όσο και στον… φευγάτο πατέρα: «[Η κατάσταση αυτή] Δεν είναι φταίξιμο του μωρού, αλλά είσαι ένοχη, τόσο εσύ όσο και ο πατέρας της», έγραψε κάποιος, ενώ στην εξίσωση μπήκαν και συμπατριώτες της, φίλα προσκείμενοι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να… ξεσπαθώσουν.

Λίγο έως πολύ, οι άνθρωποι αυτοί την κατηγόρησαν ότι… λέει ψέματα, ότι στην πραγματικότητα δεν είναι έγκυος, ότι οι φωτογραφίες της είναι αποτέλεσμα photoshop και ότι όλο αυτό το κάνει προκειμένου να… διαβάλει τις γυναίκες της Τυνησίας και να τις ωθήσει να αποκτήσουν και αυτές παιδιά εκτός γάμου.

Η υπόθεση πάντως συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη της χώρας, με πολλά περιοδικά να αφιερώνουν πολλές σελίδες στην περίπτωση της Ατία.

Πώς γλίτωσαν τον θάνατο δυο Νιγηριανές με παιδί εκτός γάμου

Η Τυνησία δεν εφαρμόζει την σαρία, τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος θεωρεί ότι μια γυναίκα είναι zina, δηλαδή ένοχη για σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και την τιμωρεί, κατά περίπτωση, από μαστίγωμα, μέχρι λιθοβολισμό.

Πριν από ακριβώς 18 χρόνια, το 2002, δυο Νιγηριανές που έπαθαν ό,τι και η Ατία, λίγο έλειψε να θανατωθούν δια λιθοβολισμού.

Η Σαφίγια Χουσεϊνί και η Αμίνα Λαουάλ Κουραμί βρέθηκαν ένοχες για σχέσεις εκτός γάμου σε μια χώρα όπου επικρατεί η σαρία.

Και οι δύο απέκτησαν ένα παιδί εκτός γάμου.

Η Σαφίγια καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού, καίτοι είχε προσφύγει η ίδια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταγγείλει έναν άνδρα που τη βίασε τρεις φορές και την άφησε έγκυο.

Την ώρα που η Σαφίγια έβγαινε από το ισλαμικό εφετείο δικαιωμένη και αθωωμένη, η Λαουάλ καταδικαζόταν σε θάνατο διά λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.

Η αθώωση της πρώτης, σε δεύτερο βαθμό, έμελλε να συμπέσει με την πρωτόδικη καταδίκη της δεύτερης.

Το ισλαμικό δικαστήριο απεφάνθη τότε ότι η Λαουάλ πρέπει να πεθάνει, καθώς ομολόγησε η ίδια ότι απέκτησε παιδί εκτός γάμου.

Ομως και η Αμίνα εφεσίβαλε την απόφαση και δικαιώθηκε έπειτα από μερικούς μήνες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...