378
O Ρομέλου Λουκάκου δεν φαίνεται να ενοχλείται τόσο με το σύνθημα | REUTERS/Andrew Yates

Διώξεις σε οπαδούς που θα αποθεώνουν τον Λουκάκου για τα «προσόντα» του

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:50
O Ρομέλου Λουκάκου δεν φαίνεται να ενοχλείται τόσο με το σύνθημα
|REUTERS/Andrew Yates

Διώξεις σε οπαδούς που θα αποθεώνουν τον Λουκάκου για τα «προσόντα» του

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:50

Από τις μπανάνες στον Ντάνι Αλβες μέχρι την αποχώρηση του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ από φιλικό αγώνα έπειτα από λεκτική επίθεση αντίπαλων οπαδών για την καταγωγή του, ο ρατσισμός αποτελούσε ανέκαθεν μια ανοιχτή πληγή στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή δουλειά προς την σωστή κατεύθυνση με την αυστηροποίηση των ποινών και τις καμπάνιες κατά του ρατσισμού να έχουν καταστήσει τα συγκεκριμένα φαινόμενα εξαιρετικά σπάνια. Όμως ο ρατσισμός επιβιώνει και μέσα από φαινομενικά «αθώα» στερεοτυπικά συνθήματα.

Πώς θα σας ακουγόταν για παράδειγμα ένα σύνθημα οπαδών με το οποίο αποθεώνεται ένας μαύρος ποδοσφαιριστής για τα πλούσια «προσόντα» που κρύβει κάτω από το αθλητικό του σορτσάκι;

Τα σύνθημα θα κάνει τους θεατές να χασκογελάσουν και τον ποδοσφαιριστή στον οποίο απευθύνονται να χαρεί. Δεν εξυβρίζει, δεν επιτίθεται, δεν προσβάλει, αντίθετα επιδοκιμάζει διατυπώνοντας όμως μία στερεοτυπική αντίληψη για το χρώμα και την καταγωγή. Ένα τέτοιο σύνθημα έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στο Ολντ Τράφορντ με αποδέκτη τον βέλγο επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρομέλου Λουκάκου.

2017-09-09T175320Z_1034938037_RC1918A500F0_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-STK-MUN
Το… θωρηκτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σε πρώτο στάδιο δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τους ανθρώπους της αγγλικής ομάδας. Το σύνθημα ακούστηκε ξανά και ξανά μέχρι που ο οργανισμός κατά των διακρίσεων, Kick it out αποφάσισε να παρέμβει. Oι άνθρωποι της οργάνωσης, αφού άκουσαν το υλικό με το συγκεκριμένο σύνθημα, ζήτησαν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αναλάβει δράση προκειμένου το συγκεκριμένο σύνθημα να μην ακουστεί στο ιστορικό γήπεδο του Μάντσεστερ.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε στους Times του Λονδίνου: «Ο οργανισμός  έχει ενημερωθεί για το υλικό της ρατσιστικής αναφοράς στο σύνθημα των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ακούστηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Οι στίχοι χρησιμοποιούνται είναι προσβλητικοί και ενέχουν διάκριση. Τα ρατσιστικά στερεότυπα δεν είναι ποτέ αποδεκτά στο ποδόσφαιρο ή στην ευρύτερη κοινωνία, ακόμα και αν προσπαθεί να υποστηρίξει έναν παίκτη».

Η δήλωση καταλήγει: «Εχουμε επικοινωνήσει με τον σύλλογο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα δουλέψουμε στενά με την ομάδα αλλά και την διοργανώτρια αρχή προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα. Οσοι τραγουδούν το συγκεκριμένα σύνθημα να αναμένουν άμεση τιμωρία».

Ακολουθεί το σύνθημα που τραγουδούν οι φίλοι της Μάντσεστερ αλλά και το τραγούδι από το οποίο πήραν τον ρυθμό:

«Romelu Lukaku,

He’s our Belgium scoring genius,

He’s got a 24 inch penis,

Scoring all the goals,

B*****d to his toes.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...