548
Kυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλωματικός πυρετός για την Τουρκία: Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00
Kυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλωματικός πυρετός για την Τουρκία: Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε εκ νέου σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου.

Μητσοτάκης και Μισέλ συζήτησαν για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, καθώς και για την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου.

Απο την πλευρά του, ο βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο του συντονισμού Αθηνών – Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου της 24ης Σεπτεβρίου, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το μήνυμα προς την Αγκυρα θα πρέπει να είναι σαφές, τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Ή προχωρά σε διαδικασίες διαλόγου με αποκλιμάκωση της έντασης ή θα της επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που θα είναι στοχευμένες απέναντί της».

Στη συνέντευξή του στον «Θέμα FM», ο κ. Βαρβιτσιώτης στάθηκε στη σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν, στη Σύνοδο των MED7, την Πέμπτη, αλλά και στην ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ίδια ημέρα, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό.

Οι προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας παρατράβηξαν, παρατήρησε χαρακτηριστικά στο briefing της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Εβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς και –αργότερα– της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του “Ορούτς Ρέις” και μονάδων του τουρκικού στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών.

»Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά, απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε –και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο– την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται.

»Το μήνυμά μας –και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ετσι ώστε είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε στη σχετική αναφορά του εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η τουρκική προκλητικότητα όμως, σημείωσε ο κ. Πέτσας, δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. «Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ηδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή –την παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών– στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας».

«Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News