298
Το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», εδώ σε φωτογραφία του 2017 πριν από τον απόπλου του από την Καλιφόρνια | REUTERS/Mike Blake/File Photo

Διπλωματία των (αμερικανικών) αεροπλανοφόρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 12:53
Το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», εδώ σε φωτογραφία του 2017 πριν από τον απόπλου του από την Καλιφόρνια
|REUTERS/Mike Blake/File Photo

Διπλωματία των (αμερικανικών) αεροπλανοφόρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 12:53

Με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος οι ΗΠΑ φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα ανοιχτά της Κίνας, στέλνοντας μήνυμα στο Πεκίνο με την παρουσία δύο αεροπλανοφόρων και των συνοδευτικών στολίσκων τους.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που η Ουάσινγκτον έχει τόσο ισχυρή ναυτική παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και μόλις η δεύτερη από το 2001, σημειώνει το CNN.

Τα τελευταία χρόνια και όσο επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, η Ουάσινγκτον έχει ενισχύσει την παρουσία της, τόσο με συμβολικούς τρόπους (όπως οι πτήσεις βαρέων βομβαρδιστικών) όσο και τα όλο και πιο συχνά ναυτικά γυμνάσια.

Τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη κατέφτασαν λίγο μετά την ολοκλήρωση των κινεζικών ναυτικών γυμνασίων γύρω από συστάδα διαφιλονικούμενων νησιών Πάρασελ, τα οποία διεκδικούν, εκτός από την Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Τα αεροπλανοφόρα «Νίμιτς» και «Ρέιγκαν» από σήμερα Δευτέρα επιχειρούν στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι μια έκταση άνω του 1 εκατ. τετρ. χιλιομέτρων ωκεανού που η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη, χωρίς να παραλείπει να επισημάνει την παρουσία της με κατασκευή μεγάλων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Η τεράστια δύναμη των αμερικανικών σκαφών – με πάνω από 100 αεροσκάφη και πολλούς εκατοντάδες πυραύλους στη διάθεσή τους – είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Κίνα να ελέγξει την περιοχή. Από την πλευρά της η Κίνα έχει μόλις ένα επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο (ένα δεύτερο είναι υπό κατασκευή) και πολύ λιγότερα αεροσκάφη.

Η Κίνα, από την πλευρά της, βλέπει την αμερικανική παρουσία αποσταθεροποιητικά. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, μιλά για «κάποιες χώρες που ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια ως την Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να επιδείξουν τη δύναμή τους», αλλά και για «αεροπλανοφόρα που είναι χάρτινες τίγρεις».

Και την ίδια ώρα, στον κρατικό Τύπο δημοσιεύονται φωτογραφίες κινεζικών πυραύλων που χαρακτηρίζονται «φονείς των αεροπλανοφόρων» με την υπενθύμιση ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία είναι μέσα στο βεληνεκές των κινεζικών όπλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...