483
Ο Τζέιμι Ντάιμον μιλά σε εκδήλωση στη Βοστώνη, την Τρίτη | REUTERS/Brian Snyder

Διπλό «συγγνώμη» του CEO της JP Morgan προς τους Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 22:40
Ο Τζέιμι Ντάιμον μιλά σε εκδήλωση στη Βοστώνη, την Τρίτη
|REUTERS/Brian Snyder

Διπλό «συγγνώμη» του CEO της JP Morgan προς τους Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 22:40

Οχι μία, αλλά δύο φορές αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους Κινέζους ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, λόγω ενός «αστείου» που έκανε σε παρουσίασή του.

Ο Τζέιμι Ντάιμον είχε την ατυχή έμπνευση να δηλώσει ότι η τράπεζα στην οποία είναι επικεφαλής από το 2005 -ο μακροβιότερος τραπεζίτης CEO στις ΗΠΑ- θα επιβιώσει περισσότερα χρόνια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Το σχόλιο το έκανε την Τετάρτη, σε συνέδριο για τα εκατοστά κεράκια που σβήνουν φέτος τόσο η JP Morgan όσο και το ΚΚΚ: «Πριν λίγες ημέρες το Κομμουνιστικό Κόμμα γιόρτασε τα 100 του χρόνια, το ίδιο και η JP Morgan. Βάζω στοίχημα ότι θα αντέξουμε περισσότερο. Αλλά δεν μπορώ να το πω αυτό στην Κίνα. Ετσι κι αλλιώς μάλλον με ακούνε τώρα», είπε αστειευόμενος ο Ντάιμον.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη: «Λυπάμαι, δεν έπρεπε να έχω κάνει αυτό το σχόλιο. Προσπαθούσα να δώσω έμφαση στη δύναμη και την μακροζωία της εταιρείας μας».

Αργότερα την ίδια ημέρα, ήρθε και το δεύτερο «συγγνώμη» του Ντάιμον. «Αλήθεια λυπάμαι για το πρόσφατο σχόλιό μου γιατί δεν είναι ποτέ σωστό να αστειεύεσαι σε βάρος  ή να κακολογείς μία ομάδα ανθρώπων, είτε είναι χώρα είτε ηγεσία, είτε οποιοδήποτε τμήμα μίας κοινωνίας ή μίας κουλτούρας. Μιλώντας με αυτόν τον τρόπο, χάνεις την ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», σημείωσε.

H JP Morgan έχει αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, από το 1921, έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και σκοπεύει να επεκτείνει τη σχέση της με το Πεκίνο, το οποίο δεν σχολίασε, επίσημα τουλάχιστον, ούτε τη γκάφα ούτε την απολογία του Ντάιμον.

Δεν ήταν πάντως γενικά καλή αυτή η εβδομάδα για τον Ντάιμον, καθώς πριν λίγες ημέρες ο αμερικανός (ελληνικής καταγωγής) τραπεζίτης είχε προκαλέσει την οργή συναδέλφων του επειδή το Χονγκ Κονγκ έδωσε σε αυτόν μόνο ειδική άδεια για να επισκεφτεί την περιοχή, παρά τους ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς και την καραντίνα που ισχύει λόγω της πανδημίας.

Οι ανταγωνιστές της JP Morgan εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του Ντάιμον που διήρκεσε 32 ώρες, καθώς δεν χρειάστηκε να υποστεί την καραντίνα τριών εβδομάδων, που ισχύει για όλους τους επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ.

Ο Ντάιμον είναι ο μόνος επικεφαλής μεγάλης τράπεζας που βρίσκεται στη θέση του από πριν το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Το 2018 είχε κάνει ένα ακόμα καυστικό σχόλιο, εναντίον του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ήταν καλύτερος πρόεδρος γιατί είναι πιο έξυπνος και εξίσου σκληρός. «Επίσης, αυτός ο πλούσιος Νεοϋορκέζος τα κέρδισε τα λεφτά του. Δεν ήταν δώρο του μπαμπά», πρόσθεσε συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Τραμπ. Για αυτές τις δηλώσεις του πάντως, δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη.

Ο τότε πρόεδρος τού απάντησε στο Twitter, γράφοντας ότι ο Ντάιμον δεν έχει ικανότητες, είναι κακός ομιλητής δημοσίως και πολύ νευρικός, «αλλά κατά τα άλλα υπέροχος».

Οπως ανέφερε η Telegraph, στα χρόνια που είναι CEO, οι αμοιβές του Ντάιμον από την JP Morgan, ξεπερνούν τα 250 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...