365
Για την κατάσβεση των πυρκαγιών η κυβέρνηση έριξε στη μάχη τον στρατό | EPA/SAUL SCHRAMM/Government of Mato

Διπλή τραγωδία στη Βραζιλία: Φλέγεται ο Αμαζόνιος, πεθαίνει από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 11:46
Για την κατάσβεση των πυρκαγιών η κυβέρνηση έριξε στη μάχη τον στρατό
|EPA/SAUL SCHRAMM/Government of Mato

Διπλή τραγωδία στη Βραζιλία: Φλέγεται ο Αμαζόνιος, πεθαίνει από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 11:46

Με την τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού να συνεχίζεται αμείωτη και τη χώρα να είναι πολύ κοντά στο όριο των 100.000 νεκρών (θα το ξεπεράσει σε λίγες ημέρες), η Βραζιλία έχει να αντιμετωπίσει και τη διαρκή καταστροφή των βιοτόπων της.

Και οι δύο καταστροφές έχουν σχέση με τη διακυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαιχ Μπολσονάρο. Από τη μία τα μηνύματα εφησυχασμού που έστελνε για την πανδημία, λέγοντας ότι η Covid-19 δεν διαφέρει από μια απλή γριπούλα, και από την άλλη το μήνυμα της άνευ ορίων εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου που στέλνει.

Ο Ιούλιος αποδείχτηκε καταστροφικός για τον υδροβιότοπο Παντανάλ, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, καθώς καταγράφηκε ρεκόρ πυρκαγιών. Η δραματική κατάσταση ώθησε μάλιστα την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα την Παρασκευή στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE), στην περιοχή υπήρχαν 1.669 εστίες φωτιάς, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Ιούλιο του 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1998 όταν και διατηρούνται αρχεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2005, με 1.259 εστίες.

Τους επτά πρώτους μήνες του 2020 συνολικά εντοπίστηκαν 4.203 εστίες φωτιάς, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα καταστροφική χρονιά, με εξαπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με το 2018.

Βόρεια του Παντανάλ, στο δάσος του Αμαζονίου ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, με 6.091 εστίες φωτιάς, τις περισσότερες από το 2017. Όμως ο αριθμός των πυρκαγιών τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ειδικοί αναμένουν όμως την κατάσταση να επιδεινωθεί καθώς μόλις ξεκίνησε η ξηρή περίοδος.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 3.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα (μια έκταση όσο η Εύβοια) να αποψιλώνονται, αύξηση 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται έντονες επικρίσεις από τις οικολογικές οργανώσεις καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 που ανήλθε στην εξουσία άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει γεωργικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της χώρας δέχεται μεγάλες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από επενδυτές που ζητούν «αποτελέσματα» στην καταπολέμηση της αποψίλωσης και των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...