277
Ο Ζόραν Ζάεφ στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σόφια | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙntimeNews

Δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ: Προβάδισμα 6,5 μονάδων υπέρ του «Ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 21:02
Ο Ζόραν Ζάεφ στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σόφια
|ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙntimeNews

Δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ: Προβάδισμα 6,5 μονάδων υπέρ του «Ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 21:02

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5% των πολιτών της ΠΓΔΜ έναντι του 35,1% που τάσσονται κατά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πάντως χάσμα ανάμεσα στις κοινότητες της ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει την λύση των Πρεσπών ενώ το 45,2% την απορρίπτει.

Ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, το 80,4% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το 79,9% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνωρίζουν το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την επίλυση του ονοματολογικού.

Tο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες της γειτονικής χώρας και έχει εγκριθεί από τη Βουλή δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν γίνεται αναφορά στην μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα κληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Η συμφωνία των Πρεσπών θα καταρρεύσει εάν οι πολίτες της γειτονικής χώρας την απορρίψουν στις κάλπες. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης πάντως καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει βέβαιος για νίκη στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...