500
Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματα: περίπου έναν μήνα πριν από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών τα ευρήματα είναι σαφή... | CreativeProtagon

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: Εννέα μονάδες μπροστά η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2019, 19:07
Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματα: περίπου έναν μήνα πριν από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών τα ευρήματα είναι σαφή...
|CreativeProtagon

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: Εννέα μονάδες μπροστά η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2019, 19:07

Είναι η πρώτη «φωτογραφία της στιγμής» όπως συνηθίζουν να λένε οι δημοσκόποι, φοβούμενοι την πρόβλεψη. Η πρώτη δημοσκοπική εικόνα μετά τις ευρωεκλογές και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η Pulse για τον ΣΚΑΪ έδωσε σαφές προβάδισμα εννέα μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του κυβερνώντος κόμματος σε μια έρευνα που έγινε πριν από την κάλπη του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (έως 1η Ιουνίου) και –κυρίως– πριν τις δραματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής με την απομάκρυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται από 31,3% έως 36,5%  και του ΣΥΡΙΖΑ από 22,5% έως 27,5%. Δηλαδή η ήττα του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται ακόμα και αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ και το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέση τιμή για τη ΝΔ είναι στο 34% και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής από 6,5% ώς 9,5%, αν και η δημοσκόπηση δεν έχει «προλάβει» τις ραγδαίες  εξελίξεις στο Κίνημα με την αποχώρηση-αποπομπή του κ. Βενιζέλου (εδώ).

Το ΚΚΕ μετρήθηκε από 4,5% έως 6,5% και η Χρυσή Αυγή από 4% έως 6%, άρα μπορεί να βρεθεί στην πέμπτη θέση, μέτρηση που δεν μπορεί παρά να κρίνεται ως θετική.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι στο 3%-5% και η Pulse προεξοφλεί-προβλέπει την είσοδό της στην επόμενη Βουλή, τουλάχιστον με βάση τις μετρήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Οσο για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη τα πράγματα είναι και πάλι συγκεχυμένα καθώς το ποσοστό του σύμφωνα με την Pulse «παίζει» από 2% έως 4%. Αρα η είσοδός του στη Βουλή ενδέχεται να αποδειχθεί ένα θρίλερ όπως αυτό των ευρωεκλογών όπου τελικά έχασε την έδρα για μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Ακολουθούν, Πλεύση Ελευθερίας από 1% έως 2%, Ποτάμι από 1% έως 2% (μετρήθηκε αν και δεν κατεβαίνει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου), η Ένωση Κεντρώων από 1% έως 2%. Η εκτίμηση για το Αλλο Κόμμα κυμαίνεται από 3% έως 6%, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν που έφτασε στο 6,5%.

Προς αυτοδύναμη ΝΔ: 151 – 154 έδρες

Με βάση τη μέση τιμή η κατανομή των εδρών με εξακομματική Βουλή έχει ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 154

ΣΥΡΙΖΑ 77

Κίνημα Αλλαγής 25

ΚΚΕ 17

Χρυσή Αυγή 15

Ελληνική Λύση 12

Αντίστοιχα, με επτακομματική Βουλή (αν δηλαδή μπει στη Βουλή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη) οι έδρες έχουν ως εξής:

151 ΝΔ

75 ΣΥΡΙΖΑ

23 Κίνημα Αλλαγής

16 ΚΚΕ

15 Χρυσή Αυγή

12 Ελληνική Λύση

9 ΜέΡΑ25


Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ανεξάρτητα από τι θα ψηφίσουν οι πολίτες ποιο κόμα πιστεύουν ότι θα βγει πρώτο, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά και εκτίμηση στο 69%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με το 20%. Άλλο Κόμμα απαντά το 3%, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Η έρευνα της Pulse RC πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά το διάστημα 30 Μαίου-1 Ιουνίου 2019 με δείγμα 1.358 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...