485
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμερίζει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαξίμου, 20/06/2017 | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει η ψαλίδα – Η ΝΔ στο 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5%

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 21:00
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμερίζει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαξίμου, 20/06/2017
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει η ψαλίδα – Η ΝΔ στο 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5%

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 21:00

Την πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που διεξήχθη στο διάστημα 11-13 Μαρτίου 2018, παρουσίασε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός του Φαλήρου.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 62% απαντά ότι θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα την σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, ενώ το 51% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Θετικά αποτιμούν τις κινήσεις της κυβέρνησης τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (32%).

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, με το 51% να απαντά ότι αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις πρωτοβουλίες της Αθήνας. Στον αντίποδα, λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών βλέπει «θετικά» ή «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα, ενώ μόλις οι μισοί ΣΥΡΙΖαίοι ψηφοφόροι αποτιμούν θετικά τη διαχείριση της υπόθεσης από την Αθήνα.

Ενα ακόμη θέμα που παραμένει στην επικαιρότητα είναι η υπόθεση της Novartis, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να υπολογίζουν πως η ευρύτερη συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6%, στον αντίποδα, εκτιμά ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

Το 37% των πολιτών επιθυμεί να διεξαχθούν άμεσα εκλογές και το 36% τις ζητάει στο τέλος της τετραετίας, ενώ συνολικά οι μισοί των ερωτηθέντων (50%) φαίνονται να δίνουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση, προκρίνοντας την προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) η ΝΔ προηγείται με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, ΧΑ με 8%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στο 2% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.

demopic2

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 19,5%. Στο 8% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας «βραχεία κεφαλή» έναντι της Χρυσής Αυγής, που έχει ποσοστό 7,5%. Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, ενώ πολύ χαμηλά, κάτω από το όριο του 3%, βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Χαρακτηριστική στην περίπτωση αυτή είναι η «γκρίζα ζώνη» του 21,5%, οι οποίοι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κ.ά.

demopic3

Μεγάλο είναι το προβάδισμα στην παράσταση νίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 55% και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 23%, «παγιώνοντας» έτσι μία αίσθηση υπεροχής στην ελληνική κοινωνία.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο «κανένας» εξακολουθεί, ουσιαστικά, να προηγείται, με ποσοστό αυτή τη φορά 39%, ενώ στη «μονομαχία» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 22% του πρωθυπουργού.