295
Ο Ζεμούρ σε εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου του βιβλίου - ένας νεαρός έχει ήδη φορέσει την μπλούζα της προεδρικής υποψηφιότητας του συγγραφέα | REUTERS/Eric Gaillard

Δημοσκόπηση: Ο Ζεμούρ εκτοπίζει τη Λεπέν και είναι ο αντίπαλος του Μακρόν στον β’ γύρο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 14:35
Ο Ζεμούρ σε εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου του βιβλίου - ένας νεαρός έχει ήδη φορέσει την μπλούζα της προεδρικής υποψηφιότητας του συγγραφέα
| REUTERS/Eric Gaillard

Δημοσκόπηση: Ο Ζεμούρ εκτοπίζει τη Λεπέν και είναι ο αντίπαλος του Μακρόν στον β’ γύρο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 14:35

Οσοι από νωρίς είχαν προειδοποιήσει ότι ο Ερίκ Ζεμούρ μπορεί να αποδειχτεί «ο Ντόναλντ Τραμπ της Γαλλίας» –ένας αντισυστημικός outsider της Ακροδεξιάς που κέρδισε κοινό και οπαδούς μέσω τηλεόρασης με τη λαϊκιστική και σεξιστική ρητορική του– επιβεβαιώνονται κάθε μέρα που περνάει.

Δημοσκόπηση που έγινε την Παρασκευή για την εφημερίδα Le Monde δείχνει ότι ο Ζεμούρ εκτοπίζει τη Μαρίν Λεπέν και περνάει αυτός στον β’ γύρο απέναντι στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.

Η μετεωρική άνοδος του σταρ πολιτικών τοκ σόου στις δημοσκοπήσεις ανέτρεψε τις προσδοκίες ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι σίγουρα μια επανάληψη των εκλογών του 2017 ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, το κόμμα της οποίας κυριαρχούσε στην Ακροδεξιά επί δεκαετίες.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Sopra Steria είναι μόλις η δεύτερη που δείχνει τον Ζεμούρ να περνάει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 16-16,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 15-16% για τη Λεπέν. Ο Ζεμούρ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αλλά αναμένεται ευρέως ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 24-28%. Η δημοσκόπηση δεν προβλέπει τον νικητή του δεύτερου γύρου, αλλά, σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν θα είναι πιθανόν ο τελικός νικητής των εκλογών.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos Sopra Steria σημειώνει πως ο Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση στο μίσος και είχε πει κάποτε πως οι γυναίκες «δεν είναι φορείς εξουσίας» είναι μια πιο διχαστική φιγούρα μεταξύ των ψηφοφόρων σε σχέση με τη Λεπέν.

Μόνο το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να γίνει πρόεδρος, σε σύγκριση με 30% για τη Λεπέν. Ενώ το 21% των ανδρών άνω των 60 ετών υποστηρίζουν τον Ζεμούρ, το ποσοστό των γυναικών κάτω των 35 ετών που τον υποστηρίζουν είναι μόνο 8%.

Η δημοσκόπηση περιελάμβανε συνεντεύξεις με 16.000 ανθρώπους την περίοδο 7/10-13/10.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News