559
| Alexandros Michailidis / SOOC

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 5,8 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 21:27
|Alexandros Michailidis / SOOC

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 5,8 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 21:27

Στις 5,8 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο MEGA. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, το γκάλοπ διεξήχθη την περίοδο 22-28 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαΐου ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η ημερομηνία των εκλογών. Το παραπάνω διάστημα στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκαν και άλλες σημαντικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων οι δηλώσεις Ανδρουλάκη για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου κ.ά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, λοιπόν, το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται των υπολοίπων, καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,2% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 9,4%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,9%.

Οι Ελληνες του Κασιδιάρη εμφανίζονται ως το έβδομο κόμμα που θα μπορούσε να μπει στη Βουλή, με ποσοστό 3,8%, ενώ τα μικρότερα κόμματα (λοιπά) έλαβαν ποσοστό 5,8%.

Κατά τα παραπάνω, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων υπολογίστηκε στις 4,7 μονάδες.

Επισημαίνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος έφτασε το 11,6% (αναποφάσιστοι και «Δεν Απαντώ»). Ωστόσο, αν συνυπολογιστούν τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) και αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η «γκρίζα ζώνη» φτάνει στο 19,5% – δηλαδή 1 στους 5 Ελληνες.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, με τη διαφορά τους να διαμορφώνεται στις 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,7%, το ΚΚΕ με 7,1%, η Ελληνική Λύση με 5,2%, το ΜέΡα25 με 4,9% και οι Ελληνες με 4,7%.

Τόσο η πρόθεση όσο και εκτίμηση ψήφου «δείχνουν» επτακομματική Βουλή, υπό τον αστερίσκο της πιθανής απαγόρευσης καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, βάσει της νομοθεσίας που προσφάτως ψηφίστηκε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή εδρών βάσει της εκτίμησης ψήφου: Η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15 βουλευτές.

Τα μεγέθη αυτά καθιστούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό είτε τη ΝΔ (π.χ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφικτο σενάριο από την πρώτη κάλπη.

Παρά τη μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στους παραπάνω πολιτικούς δείκτες, από την τραγωδία των Τεμπών και ύστερα, στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% –καταγράφοντας άνοδο 5 μονάδων σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας νωρίτερα τον Μάρτιο–, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Επιπλέον, καταλληλότερος για Πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό σημαντικά υψηλότερο (36%) από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα (17%).

Μοιρασμένοι εμφανίστηκαν, πάντως, οι ερωτηθέντες ως προς το τι κυβέρνηση θέλουν. Το 49% ζητά κυβέρνηση συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμη.

Τα Τέμπη

Αξίζει να αναφερθεί πως για το 94% των πολιτών υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών. Μόλις το 5% των ερωτηθέντων πιστεύει το αντίθετο.

Μάλιστα, το 78% εκτιμά ότι ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και των μετρήσεων άλλων εταιρειών που πραγματοποιήθηκαν μετά την τραγωδία. Το 22% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...