521
Τσιόδρας και Χαρδαλιάς κρίνονται από τους πολίτες: τον μεν πρώτο δεν τον εμπιστεύεται το 38% ενώ τον υφ. Πολιτικής Προστασίας δεν τον εμπιστεύεται το 53%! | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δημοσκόπηση για τον κορονοϊό: Αντέχει η κυβέρνηση παρά τις επικρίσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 23:30
Τσιόδρας και Χαρδαλιάς κρίνονται από τους πολίτες: τον μεν πρώτο δεν τον εμπιστεύεται το 38% ενώ τον υφ. Πολιτικής Προστασίας δεν τον εμπιστεύεται το 53%!
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δημοσκόπηση για τον κορονοϊό: Αντέχει η κυβέρνηση παρά τις επικρίσεις

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 23:30

Ενδιαφέροντα ευρήματα για τον κορονοϊό και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι νεκροί μετρώνται σε τριψήφια νούμερα καθημερινά και το εμβόλιο είναι προ των πυλών, παρουσιάζει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research.

Η έρευνα έγινε για το ethnos.gr και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου. Σε αυτή συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας και η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Στην έρευνα οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, εκφράζουν τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα πρόσωπα-κλειδιά της πανδημίας, όπως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,4%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Τον Απρίλιο του 2020, στην μέτρηση της ίδιας εταιρείας, η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό της με 41,2%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κάτω από την απάντηση «κανένας από τους δυο» που δόθηκε από το 29%.

Τα κυριότερα ευρήματα:

Η ανησυχία για τον κορονοϊό ξεπερνά τους φόβους για την οικονομία και αγγίζει τα επίπεδα του Μαρτίου-Απριλίου.

Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου ενισχύουν την επιθυμία εμβολιασμού, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των «αρνητών».

Μόνον ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν θα κάνει εμβόλιο.

Η κυβέρνηση αντέχει πολιτικά στην πίεση της πανδημίας, τουλάχιστον όσο ο φόβος για την υγεία κυριαρχεί στη σκέψη των ψηφοφόρων.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν χειρότερη.

Ενα ενθαρρυντικό σημείο είναι το εύρημα ότι ένα ποσοστό συνολικά της τάξης του 72% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί.

Αντιθέτως, ένα 10% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί, ενώ ένα 15% ότι σίγουρα δεν θα κάνει το εμβόλιο.

Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο.

Στο υποθετικό σενάριο διαχείρισης της πανδημίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 44% πιστεύει ότι θα ήταν σίγουρα/μάλλον χειρότερη, έναντι 30% που πιστεύει το αντίθετο.

Την ίδια τύχη έχει επίσης στην κοινή γνώμη η πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς το 47% την απορρίπτει, έναντι 44% που την αξιολογεί θετικά.

Παράλληλα, οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά -δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης- επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46%, αντίστοιχα).

Η εκτίμηση για την πορεία της χώρας

Οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας

Πόσοι έχουν κάνει τεστ κορονοϊού

Ποια είναι η πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας