578
Ο Πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δημοσκοπήσεις: Από 16,9 έως 19,7 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 20:43
Ο Πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δημοσκοπήσεις: Από 16,9 έως 19,7 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 20:43

Αδιαμφισβήτητο προβάδισμα για τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται και ενδιαφέρουσες τάσεις των πολιτών σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Marc για τον Alpha: Στις 19,7 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ

Μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha.

Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε εκλογές αύριο» η ΝΔ συγκέντρωσε το 39,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 19,5%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση το 3,3% και 2,5% το ΜέΡΑ 25.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης το 31,8% την κρίνει θετικά και το 29,9% μάλλον θετικά, ενώ το 23,1% αρνητικά και το 13,4% μάλλον αρνητικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (35,3%).

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προκρίνει την επιμονή στο διάλογο (54,2%) έναντι 39,7% που θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της γείτονος.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το διάλογο προκρίνει η πλειοψηφία ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, τουλάχιστον μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (55,9%) και του ΣΥΡΙΖΑ (58,2%).

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (87%) δηλώνει ικανοποίηση, ενώ μόλις το 7,8% έχει την αντίθετη στάση.

Τα ποσοστά αυτά είναι μεγάλα ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικιακής ομάδας.

Αξιολογώντας τα μέτρα για την πανδημία, το 39,2% πιστεύει ότι είναι «αυτά που πρέπει» αλλά το 35,6% θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότερα».

Μόνο το 19% τα θεωρεί υπερβολικά αυστηρά.

Το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας έχει όπως φαίνεται περάσει στην πλειοψηφία, καθώς το 67,2% συμφωνεί με τη χρήση της παντού και το 7,7% μάλλον συμφωνεί.

Αντιθέτως, διαφωνεί το 19,8% και μάλλον διαφωνεί το 3,8%.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες έναντι του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπάρχει διχογνωμία για τη χρήση του, καθώς το 32% δηλώνει κατηγορηματικά «ναι» θα το κάνει και το 17% «μάλλον ναι». Αντιστοίχως, «όχι» απαντά το 30,2% και «μάλλον όχι» το 10,8%.

Alco για το Open TV: Η διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στις 16,9 μονάδες

Στην δημοσκόπηση της Alco φαίνεται η άποψη της κοινής γνώμης για τα φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν όλους το τελευταίο διάστημα: Δίκη Χρυσής Αυγής, κορονοϊός, οικονομία, καθώς και η πάντοτε επίκαιρη πρόθεση ψήφου, αλλά και καταλληλότερου πρωθυπουργού.

Η έρευνα, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, έγινε τηλεφωνικά και πήραν μέρος 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου.

Η διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στις 16,9 μονάδες και πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 38,2% των προτιμήσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το 22,9%, κάτι που σημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί σωστή την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή «καταλληλότερος πρωθυπουργός».

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...