Αναζωπυρώνει το κλίμα διχασμού στην Ισπανία. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας ορίζοντας ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου του 2017 και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Μαδρίτη.
Η ερώτηση που θα τεθεί στους πολίτες θα είναι: «Θέλετε η Καταλονία να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».
Αλλά η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να αποτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικό.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία απέρριψε την ανακοίνωση του καταλανού προέδρου τονίζοντας: «Μπορούν να ανακοινώνουν δημοψήφισμα όσες φορές θέλουν και να το αναβάλλουν για όσες εβδομάδες θέλουν, να διοργανώνουν εκδηλώσεις και καμπάνιες, αλλά το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί».
«Η κυβέρνηση θα προσφύγει κατά της απόφασης. Το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή είναι παράνομο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ινίγκο Μέντεζ ντε Βίγκο.
Σε ομιλία που εκφώνησε πρόσφατα στη Μαδρίτη, ο Πουιγδεμόντ επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει μία δημοκρατικά απαράβατη δέσμευση στο δημοψήφισμα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ότι δεν έχει κάνει τίποτε σοβαρό, ειλικρινές ή πραγματικό για να διευθετήσει το ζήτημα.
Οι Καταλανοί ζητούν εδώ και χρόνια την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Οι λόγοι είναι εθνικοί, πολιτικοί αλλά και οικονομικοί, καθώς η περιφέρεια είναι ιδιαίτερα εύρωστη και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θα μπορούσε να ευημερεί και ως κράτος.
Το 2015 η Μαδρίτη είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ώστε το τότε δημοψήφισμα να κριθεί αντισυνταγματικό. Τότε η Βαρκελώνη διοργάνωσε ένα συμβουλευτικό-μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στο οποίο τελικά το 80% υποστήριξε την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας. Βέβαια από τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους ψήφισαν μόνο 2,3 εκατ…