357
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, κάτω δεξιά, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ | .

Δημόπουλος: Γιατί έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 08:33
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, κάτω δεξιά, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ
|.

Δημόπουλος: Γιατί έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 08:33

Για τους κινδύνους από τη συγκέντρωση πολλών ατόμων που είναι δυνητικά ασυμπτωματικά, αλλά και για την αύξηση του κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος επισήμανε: «Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

» Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό.

» Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων. Το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν το σβήσιμο μιας επιδημίας».

Σε ό,τι αφορά τα πάρτι και άλλες πολυάνθρωπες συγκεντρώσεις, ο κ. Δημόπουλος επισήμανε: «Είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι, όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2, είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά, επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει.

» Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοιός είναι ακόμα πιο έντονη».

Πρόσθεσε πως «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις» ενώ επισήμανε ότι για αυτά τα άτομα δεν μπορεί να γίνει μετά ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν από εδώ και πέρα, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων ημερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα. Ανέφερε, τέλος, πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγμάτων.