393
Ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώθηκε με τους βουλευτές στους διαδρόμους του Καπιτωλίου | REUTERS/Leah Millis

Δημοκρατικοί τα έψαλαν στον Τραμπ για τον χωρισμό παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 08:09
Ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώθηκε με τους βουλευτές στους διαδρόμους του Καπιτωλίου
|REUTERS/Leah Millis

Δημοκρατικοί τα έψαλαν στον Τραμπ για τον χωρισμό παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 08:09

Μέλη του Κογκρέσου με τους Δημοκρατικούς αποδοκίμασαν ηχηρά τον Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα.

Ηταν μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανό πρόεδρο στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, όπου συνήθως οι συζητήσεις γίνονται χαμηλόφωνα.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε όμως παιδιά! Έχετε παιδιά, κ. πρόεδρε! Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;», φώναξε με αγανάκτηση ο Χουάν Βάργκας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, την ώρα που ο Τραμπ έβγαινε αργά την Τρίτη από αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς.

2018-06-19T233000Z_296390696_RC1732478230_RTRMADP_3_USA-IMMIGRATION
Ο βουλευτής Χουάν Βάργκας διαμαρτύρεται κατά του Τραμπ (REUTERS/Joshua Roberts)

Ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε απλά να στραφεί και να νεύσει χαμογελαστός προς την κατεύθυνση των τηλεοπτικών συνεργείων πίσω από τους λιγοστούς βουλευτές των Δημοκρατικών που κράταγαν φωτογραφίες παιδιών που έκλαιγαν και πλακάτ με το σλόγκαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί».

«Σταματήστε να χωρίζετε τα παιδιά!», φώναξε άλλος δημοκρατικός κοινοβουλευτικός, καθώς στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, πέρναγαν από μπροστά τους μαζί με τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ αποχωρούσε έπειτα από μια συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών με στελέχη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το αντικείμενο της συζήτησης να είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης, η οποία εκκρεμεί ακόμη.

2018-06-19T233550Z_500643904_RC12623AFE00_RTRMADP_3_USA-IMMIGRATION
Η υπουργός Κίρστεν Νίλσεν δέχτηκε και αυτή τις διαμαρτυρίες των βουλευτών (REUTERS/Leah Millis)

Μπροστά στην πολεμική που προκαλεί η πρακτική του διαχωρισμού των οικογενειών παράτυπων μεταναστών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όχι μόνο δεν αναδιπλώνεται, αλλά παρουσίασε ένα κείμενο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος το οποίο απαριθμεί όλες τις απαιτήσεις του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Εν τω μεταξύ, κύμα οργής και δηκτικά σχόλια ξεσήκωσε απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν οργάνωσε την Τρίτη στο Facebook συζήτηση στην οποία στελέχη του υπόσχονταν να μοιραστούν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς οι αμερικανοί τουρίστες μπορούν να παραθερίζουν μαζί με τα παιδιά τους.

Οικοδεσπότες ήταν δύο στελέχη του τμήματος διαβατηρίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπόσχονταν να «μοιραστούν πολλά κόλπα μαζί σας για να γίνει το ταξίδι μαζί με όλη την οικογένειά σας ευκολότερο».

Αλλά αντί για ερωτήσεις προς τους υπαλλήλους του αμερικανικού υπουργείου, πολλοί χρήστες προτίμησαν να αναρτήσουν σχόλια στα οποία καυτηρίαζαν την πολιτική του Τραμπ να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους.