602
Ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε και πάλι την απαράδεκτη ενέργεια του κ. Σπίρτζη | Facebook.

Ο Σπίρτζης έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για το τσιγάρο, τονίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 18:46
Ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε και πάλι την απαράδεκτη ενέργεια του κ. Σπίρτζη
|Facebook.

Ο Σπίρτζης έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για το τσιγάρο, τονίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 18:46

Η φωτογραφία που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέθεσε σε μεγάλο βαθμό τον Χρήστο Σπίρτζη που εμφανίστηκε να καπνίζει χαλαρός σε κλειστό χώρο.

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που σχολιάστηκε και δημιούργησε αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης τους ίδιους τους νόμους του Κράτους, ο κ. Παπαστεργίου έδωσε συνέντευξη (στα «ΝΕΑ») επισημαίνοντας ότι ο κ. Σπίρτζης θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για την ενέργειά του.

«Θα έπρεπε εκεί στο Πήλιο, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, να συγκροτηθεί κλιμάκιο και να πάνε να γράψουν τον υπουργό» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαστεργίου. «Το IQ μιας πόλης μετριέται από το αν ασχολείται με την παιδεία, το περιβάλλον, την ευημερία των πολιτών – που έχει να κάνει και με τον αντικαπνιστικό νόμο» ανέφερε δήμαρχος των Τρικάλων.

«Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι έχουμε έναν νόμο, αλλά εγώ που είμαι υπουργός ας κάνω κι ένα τσιγαράκι» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και την δημοσιογράφο Κατερίνα Ροββά.

Δείτε τι είπε ο κ. Παπαστεργίου για την ενέργεια του υπουργού Μεταφορών:

Η προχθεσινή σας δήλωση για τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος εθεάθη να καπνίζει σε κλειστό χώρο, προκάλεσε αίσθηση.

Πράγματι. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω υπουργούς να καπνίζουν και δεν έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους υπουργούς, δηλαδή δεν το βάζω στη βάση τού αν είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ούτε παλιά υπήρχε εφαρμογή του νόμου. Η βάση στην οποία το θέτω είναι ότι γενικά και διαχρονικά η ελληνική Δημόσια Διοίκηση δεν έχει καταλάβει τη σπουδαιότητα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό το είδα και σήμερα το πρωί (σ.σ.: χθες) μιλώντας σε ένα κανάλι όπου ήταν και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κάπνιζε στη Βουλή, και όταν τον ρώτησαν «Γιατί καπνίζετε;», αντί να πει μια ταπεινή συγγνώμη, η απάντηση ήταν ότι οι δήμαρχοι δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτά, αλλά να ασχολούνται με καμιά αποχέτευση ή καμιά πλατεία. Αγνοούσε δε ότι είμαστε αρμόδιοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού, αλλά και αν δεν ήμαστε, προφανώς θα ασχολούμαστε με τις αποχετεύσεις, τις πλατείες αλλά και με την υγεία των πολιτών μας.

Ποιες διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν κινηθεί για την περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη;

Εδώ φαίνεται η παράνοια του νόμου. Ο νόμος λέει ότι όταν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία – άσχετα αν έχει έναν εργαζόμενο ή 110 -, είναι υπεύθυνη εκείνη, αλλιώς μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από ανθρώπους των Διευθύνσεων Υγιεινής της Περιφέρειας και από την Ελληνική Αστυνομία. Δηλαδή θα έπρεπε εκεί στο Πήλιο, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, να συγκροτηθεί κλιμάκιο και να πάνε να γράψουν τον υπουργό. Πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ και δεν θα γίνει. Αυτές είναι γελοιότητες. Στην Ελλάδα, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, κάνουμε επιτροπές. Αν είναι να στείλουν αλληλογραφία για να συνεννοηθούν, «ελάτε να βγούμε την άλλη Παρασκευή για να γράψουμε για κάπνισμα», ε, θα το ξέρουν οι πάντες.

Πώς κρίνετε το ότι ένας υπουργός παραβαίνει δημοσίως τον νόμο;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πάρει σοβαρά ως κράτος την αναγκαιότητα της τήρησης του αντικαπνιστικού. Αν την είχαμε πάρει, δεν θα κάπνιζαν ούτε οι υπουργοί στα υπουργεία και στη Βουλή ούτε οι δήμαρχοι στα δημαρχεία. Αν αντιληφθούμε τη βλάβη που προκαλούμε στους παθητικούς καπνιστές και την επιβάρυνση του ΕΣΥ, τότε πιστεύω θα αλλάξουμε στάση. Αν όμως δεν το έχουμε αντιληφθεί ή δεν θέλουμε να το αντιληφθούμε, ας καταργήσουμε τον νόμο. Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι έχουμε έναν νόμο, άρα το υπουργείο να λέει εγώ είμαι εντάξει και κυνήγα εσύ, δήμαρχε, μόνος σου τον αντικαπνιστικό, αλλά εγώ που είμαι υπουργός θα κάνω κι ένα τσιγαράκι μέσα, δεν έγινε και τίποτα. Να πάρουμε καθαρή θέση. Τον θέλουμε, τον πιστεύουμε, τον ακολουθούμε ή τον καταργούμε και αποτελούμε παγκόσμιο αρνητικό παράδειγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...