356
Ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξή του -στα όρθια- με τη δημοσιογράφο του καναλιού TGRT Haber | TRGT

«Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη»: τι είπε ο Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 09:43
Ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξή του -στα όρθια- με τη δημοσιογράφο του καναλιού TGRT Haber
|TRGT

«Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη»: τι είπε ο Τσίπρας σε τουρκικό κανάλι

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 09:43

Γνωρίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται συχνά το Αθαμάνιο στην Αρτα από όπου κατάγεται η οικογένεια του, τώρα όμως μαθαίνουμε ότι η καταγωγή του πηγαίνει πιο μακριά, ως την Κωνσταντινούπολη.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT Haber, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη δημοσιογράφο Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν Τσέμπι θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

Ο σταθμό μετέδωσε κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για σημαντική στιγμή στις σχέσεις τω δύο χωρών.

«Συνάντησα εκεί αρκετούς Τούρκους που με υποδέχθηκαν φιλικά, αργότερα συμμετείχα στη λειτουργία. Νομίζω το σημαντικό είναι πως εκεί δώσαμε ένα μήνυμα πως χωρίς να υπάρχει φόβος και μίσος θα μπορούμε να συνυπάρχουμε» επισήμανε.

Ζήτησε ακόμη την επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία έχει κλείσει από το 1971. «Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί», υπογράμμισε.

Για το Προσφυγικό είπε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και  τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τα κοινά σημεία Ελλήνων και Τούρκων. Ενα αφορά και τον ίδιο, καθώς ένας από τους παππούδες του γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή έχουν αρκετά κοινά στα  φαγητά, στη γεύση, στη μουσική, στην κουλτούρα τους. Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα φαγητά. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε.

» Εχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Δηλαδή πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον».

Σε αυτά συμφώνησε και ο παρουσιαστής του καναλιού που σχολίασε μετά το βίντεο: «Τα λέει σωστά (ο Αλέξης Τσίπρας) είμαστε γείτονες και πρέπει να ζούμε μαζί φιλικά και ειρηνικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...