608
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διλήμματα και ακροβασίες στο Μαξίμου για το άνοιγμα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 07:22

Διλήμματα και ακροβασίες στο Μαξίμου για το άνοιγμα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 07:22

Από την αρχή ήταν σαφές στους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου: η απόφαση του Νοεμβρίου για οριζόντιο κλείσιμο της χώρας, όσο δύσκολη και αν ήταν ψυχολογικά, ήταν σχετικά εύκολα εφαρμόσιμη. Ή τουλάχιστον πιο εύκολη από τη σπαζοκεφαλιά του ανοίγματος, η οποία εξελίσσεται και θα εξελίσσεται πιο έντονα την επόμενη εβδομάδα. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, σε ανοιχτή γραμμή με τους γιατρούς της επιτροπής, θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός, ως το τέλος εκείνης της εβδομάδας, θα κληθεί να δώσει «ορατότητα» στους πολίτες για τα βήματα ως τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, άφησε χθες μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Μιλώντας με μαθητές Δημοτικού από τα Χανιά (εδώ) ανέφερε ότι το πρώτο που θα ανοίξει θα είναι τα δημοτικά σχολεία, εφόσον, βεβαίως, το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα είναι μια κίνηση σημαντική για τα μικρά παιδιά, αλλά δεν θα συνιστά άρση του lockdown. Και γι’ αυτό, όμως, ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Όχι λόγω κάποιου είδους… φετίχ, αλλά γιατί λείπουν τα δεδομένα. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν κάπως από τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί. Περιμένουν και την επόμενη εβδομάδα για να συγκρίνουν με την τρέχουσα, αλλά και να προβλέψουν τη μεθεπόμενη. Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα, συνεπώς, τα Δημοτικά ίσως ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Και, αν συνεχίσουν να το επιτρέπουν, ίσως ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 14 του μήνα. Αν…

Η άσκηση δεν είναι εύκολη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ρισκάρει ένα άνοιγμα που δεν είναι προσεκτικό, για πολλούς λόγους. Αρχικά, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αναζωπύρωση των αριθμών λίγο πριν το εμβόλιο και το… ραντεβού με τη λύτρωση. Μπορεί, όμως, και να προκαλέσει αξιοσημείωτη πολιτική φθορά, μεγαλύτερη απ’ όση έχει ήδη καταγραφεί, με την κυβέρνηση να έχει σπαταλήσει κιόλας ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

Τα πρώτα μαντάτα ήρθαν από τις δημοσκοπήσεις. Η έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ (εδώ), το βράδυ της Πέμπτης, αποτύπωσε κάμψη κατά 1,5 μονάδα των ποσοστών της ΝΔ. Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα και της MRB για το Star, με σχεδόν 6/10 ερωτηθέντες να προβληματίζονται με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα. Η δε έρευνα της Metron Analysis για το Mega (εδώ) κατέδειξε μια αξιοσημείωτη φθορά προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη (το 58% αξιολογεί θετικά το έργο του, από 74% τον περασμένο Απρίλιο).

Στην κυβέρνηση λένε ότι αντιλαμβάνονται την κόπωση και την ενόχληση των πολιτών, γι’ αυτό και θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα του δεύτερου κύματος. Τυχόν απρόσεκτο άνοιγμα μπορεί να ανοίξει την πόρτα του τρίτου κύματος και, συνακόλουθα, του πολιτικού καθοδικού σπιράλ για την κυβέρνηση. Θα ήταν ένα αχρείαστο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, παρά την πολιτική φθορά της κυβέρνησης, η οποία αισίως φτάνει τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης.

Δύσκολες, όμως, είναι και οι ασκήσεις της επαναφοράς σε μια κανονικότητα. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Παρά τις πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου ακόμα και από τις αρχές Δεκεμβρίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, πιο λογικό σενάριο είναι μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα από τις 14 Δεκεμβρίου. Τα εμπορικά κέντρα, δε, ίσως αργήσουν λίγο ακόμα ως προς την πλήρη επαναλειτουργία. Όσο για την εστίαση, καμία απόφαση δεν υπάρχει, ενώ, όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επαναλειτουργία της εν συνόλω.

Ο κ. Μητσοτάκης –λένε οι συνεργάτες του– γνωρίζει ότι οι χειρισμοί του δευτέρου ανοίγματος θα πρέπει να είναι… χειρουργικοί, για να μην υπάρξει αναζωπύρωση. Εκτιμά, προσθέτουν, ότι θα κερδίσει το στοίχημα, αλλά παίρνει όσο χρόνο μπορεί και αναζητά τη χρυσή τομή ανάμεσα στην υγειονομική προστασία και την ανάσα που έχει ανάγκη η αγορά για να μη… μείνει από δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...