777
Η στιγμή που φυγαδεύεται ο Μάικ Πενς (με τα γκρίζα μαλλιά) και η οικογένειά του με τη βοήθεια της ομάδας ασφαλείας του από την αίθουσα της Γερουσίας. Ο όχλος που τον έψαχνε, βρισκόταν ελάχιστα μέτρα μακριά | U.S. Senate/Handout via Reuters

Δίκη Τραμπ: Νέα σοκαριστικά βίντεο από το Καπιτώλιο με τη φυγάδευση των Πενς και Ρόμνεϊ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:27
Η στιγμή που φυγαδεύεται ο Μάικ Πενς (με τα γκρίζα μαλλιά) και η οικογένειά του με τη βοήθεια της ομάδας ασφαλείας του από την αίθουσα της Γερουσίας. Ο όχλος που τον έψαχνε, βρισκόταν ελάχιστα μέτρα μακριά
|U.S. Senate/Handout via Reuters

Δίκη Τραμπ: Νέα σοκαριστικά βίντεο από το Καπιτώλιο με τη φυγάδευση των Πενς και Ρόμνεϊ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:27

Μία σειρά από συγκλονιστικά βίντεο από τη δράση του όχλου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, στα αιματηρά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου, παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές-κατήγοροι στη δεύτερη ημέρα της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Ως γνωστόν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι υποκίνησε το εξαγριωμένο πλήθος να εισβάλει στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας προκειμένου να εμποδίσει την τυπική επιβεβαίωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Και τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη διαδικασία είναι συγκλονιστικά:

Στόχος των τραμπούκων εμφανίζεται να είναι ακόμα και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος εκείνη την εφιαλτική ημέρα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Κογκρέσο, είχε αρνηθεί να στηρίξει τη «διαταγή» του Τραμπ να μην επικυρωθούν οι εκλεκτορικές ψήφοι του Μπάιντεν. Αν δεν είναι αυτό απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος, τι είναι; Απλώς πρέπει να αποδειχτεί ότι ο Τραμπ έστειλε τον όχλο να το κάνει. Μπορεί να μην τους διέταξε, αλλά τους ενθάρρυνε σίγουρα.

Την πρώτη ημέρα της δίκης, είχε παρουσιαστεί ένα 15λεπτο βίντεο, με σκηνές από την ομιλία του πρώην αμερικανού προέδρου, το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, που παρότρυνε τους οπαδούς του να πολεμήσουν και να μην αφήσουν το Κογκρέσο να του κλέψουν τη νίκη, όπως έλεγε. Με την ομιλία του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρότρυνε τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, κάτι που έγινε αμέσως μετά. Στο ίδιο βίντεο παρουσιάστηκαν σκηνές από την εισβολή.

Τη δεύτερη ημέρα, τα βίντεο προήλθαν από κάμερες ασφαλείας του Καπιτωλίου, από κάμερες που φορούσαν αστυνομικοί πάνω τους και από κινητά των εισβολέων. Βλέποντας τα σοκαριστικά βίντεο και παρακολουθώντας το ακριβές χρονολόγιο, το οποίο παρουσίασαν αναλυτικά οι Δημοκρατικοί βουλευτές-κατήγοροι, στη Γερουσία, γίνεται κατανοητό πόσο κοντά βρέθηκε το εξαγριωμένο πλήθος στα μέλη του Κογκρέσου, πώς αυτά διέφυγαν ελάχιστα λεπτά πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τον όχλο, είτε στην αίθουσα συνεδριάσεων είτε στα σκαλιά και στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, και επιπλέον, πόσο σθεναρά πάλεψαν οι αστυνομικοί με τους εισβολείς, ακόμα και δυόμισι ώρες μετά την παραβίαση της κεντρικής εισόδου. Ομως, λόγω των σοβαρών λαθών της ηγεσίας της αστυνομίας του Καπιτωλίου, η οποία στη συνέχεια παραιτήθηκε, οι παρόντες αστυνομικοί ήταν ελάχιστοι και ήταν αδύνατον να σταματήσουν τον όχλο.

Σε ένα από τα καινούργια βίντεο, φαίνεται πώς φυγαδεύτηκε ο Μάικ Πενς, τότε αντιπρόεδρος, μαζί με την οικογένειά του, που παρευρίσκονταν στο Κογκρέσο, τον οποίο ο όχλος έψαχνε «για να κρεμάσει» και αποκαλούσε «προδότη» με ρυθμικά συνθήματα, καθώς ο Τραμπ του είχε επιτεθεί στην ομιλία του.

Στο χρονολόγιο που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί στη δίκη, καταγράφεται πώς ο Πενς διασώθηκε τελευταία στιγμή, ενώ οι τραμπούκοι βρίσκονταν ελάχιστα μέτρα μακριά του.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι έξω από το Καπιτώλιο, είχε στηθεί μία ξύλινη κρεμάλα, ειδικά για τον αντιπρόεδρο της χώρας…

Η ομάδα των κατηγόρων τόνισε κατ’ επανάληψη την απειλή που αντιμετώπισε ο Πενς.

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι ο Πενς είχε τη δυνατότητα να σταματήσει την διαδικασία έγκρισης των εκλογικών αποτελεσμάτων, γεγονός που στοχοποίησε τον πρώην αντιπρόεδρο στα μάτια του πλήθους.

«Ο όχλος έψαχνε τον αντιπρόεδρο Πενς» δήλωσε η Στέισι Πλάσκετ περιγράφοντας τη σκηνή του βίντεο που εμφανίζει  το πλήθος να φωνάζει: «Κρεμάστε τον Μάικ Πενς!».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ κρέμασε έναν στόχο στην πλάτη τους και έπειτα ο όχλος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο ξεκίνησε να τους κυνηγά».

Σε άλλο βίντεο, φαίνεται ο όχλος να αναζητά την Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και μάλιστα ένας ακούγεται να φωνάζει ειρωνικά «Νάνσι Νάνσι», στους διαδρόμους. Η Πελόζι είχε φυγαδευτεί εγκαίρως εκτός Καπιτωλίου, από την ασφάλειά της. Αντίθετα, ο Πενς παρέμεινε στο Καπιτώλιο, εγκλωβισμένος με την οικογένειά του σε ένα μικρό δωμάτιο.

Οι εισβολείς τελικά βρήκαν το γραφείο της Πελόζι, το βανδάλισαν και έκλεψαν έγγραφα, αντικείμενα και ένα προσωπικό της λάπτοπ.

Σε ένα άλλο βίντεο, φαίνεται ο αστυνομικός Γιουτζίν Γκούντμαν -γνωστός πλέον ως ήρωας του Καπιτωλίου επειδή αυτός μόνος του αντιστάθηκε στον όχλο και δεν του επέτρεψε να μπει στη Γερουσία την ώρα που ακόμα ήταν μέσα οι γερουσιαστές- να γλυτώνει τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, οδηγώντας τον σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που βρισκόταν ο όχλος.

Ο Ρόμνεϊ, σφοδρός πολέμιος του Τραμπ την περασμένη τετραετία και ένας από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικάνους που διαχώρισαν τη θέση τους από τον πρώην πρόεδρο, ήταν επίσης στο στόχαστρο του όχλου. Οταν είδε το βίντεο, στη διάρκεια της δίκης, την Τετάρτη, μαζί με τους υπόλοιπους γερουσιαστές, είπε ότι μόνο τότε συνειδητοποίησε ότι ο αστυνομικός που τον έσωσε ήταν ο Γκούντμαν.

Τις σκηνές τρόμου συμπληρώνουν ένας αστυφύλακας που κραυγάζει από πόνο παγιδευμένος ανάμεσα στο πλήθος και μία πόρτα, ενώ σε μία ακόμη τρομακτική σκηνή, η οπαδός του Τραμπ Ασλι Μπάμπιτ προσπαθεί να σκαρφαλώσει μέσα από ένα σπασμένο παράθυρο προτού πέσει νεκρή από τα πυρά των αστυνομικών του Καπιτωλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...