Ενα γκράφιτι έξω από τα παλαιά γραφεία του Charlie Hebdo - με τους ανθρώπους του περιοδικού που έχασαν τη ζωή τους από το χέρι των φανατικών ισλαμιστών | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Επικαιρότητα

Δίκη Charlie Hebdo: στο σκαμνί οι συνεργάτες των τζιχαντιστών

Καθώς οι ισλαμιστές που έσφαξαν κόσμο στο γαλλικό περιοδικό κόμικς σκοτώθηκαν αφού πρώτα πρόλαβαν και φώναξαν «Αλλάχου άκμπαρ», στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθισαν ορισμένοι από όσους τους βοήθησαν να πραγματοποιήσουν τα εγκλήματά τους
Protagon Team

Τα φαντάσματα δύο σφαγών από τις πολλές που πραγματοποίησαν στη Γαλλία και στο όνομα του Αλλάχ οι ισλαμιστές πλανώνται πάνω από τα δικαστήρια των Παρισίων: άρχισαν οι δίκες για τη σοκαριστική υπόθεση του περιοδικού Charlie Hebdo αλλά και για εκείνη του εβραϊκού παντοπωλείου Hypercacher. Ηταν δύο αιματηρές επιθέσεις που συγκλόνισαν όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά τον κόσμο ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2015 —ένα τριήμερο αιματοκυλίσματος που έφερε με εμφατικό και μακάβριο τρόπο την Ευρώπη ενώπιον του εφιάλτη της ισλαμικής τρομοκρατίας

Το δικαστήριο είναι «φρούριο» από άποψη ασφαλείας, ενώ δεν επιτρέπεται και η λήψη φωτογραφιών. Τα γεγονότα είναι πρόσφατα, οι πληγές ανοιχτές, και η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Η αίθουσα του δικαστηρίου (REUTERS/Christian Hartmann)

Για τις δύο αυτές υποθέσεις περισσότερα από 200 άτομα έχουν υποβάλει αγωγές και περισσότεροι από 150 μάρτυρες καλούνται να καταθέσουν στη δίκη ό,τι γνωρίζουν ώστε να φωτίσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμβάντα. Τότε οι ισλαμιστές είχαν κατορθώσει να σκοτώσουν συντάκτες και σκιτσογράφους (κάποιοι διάσημοι, όπως ο Wolinski), αστυνομικούς, αλλά και πελάτες ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ. Σύνολο νεκρών, 17 άτομα.

Η συντακτική ομάδα του σατιρικού Charlie Hebdo, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, κυκλοφορεί ειδικό τεύχος για τη δίκη και τα θύματά της, επαναδημοσιεύοντας και τις εικόνες που προκάλεσαν το τυφλό μίσος των εκτελεστών. «Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ» το μήνυμα του περιοδικού.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων δεν θα καθίσουν οι εκτελεστές, οι αδελφοί Κουατσί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, διότι αυτοί σκοτώθηκαν, αλλά κάποιοι από τους βοηθητικούς τους, άτομα που κατηγορούνται ότι προμήθευσαν στους φονιάδες όπλα, αυτοκίνητα, εν γένει εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες υποστήριξης. Ορισμένοι άλλοι, όπως η σύζυγος του Κουλιμπαλί, διέφυγαν τη σύλληψη και χάθηκαν στην ισλαμιστική χοάνη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αγνοείται η τύχη τους.

Αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και περίεργοι έξω από τα γραφεία του Charlie Hebdo δύο ώρες μετά την επίθεση (Wikipedia)

Οι δικηγόροι που μίλησαν στα Μέσα διατυπώνουν την άποψη ότι μεταξύ των οικογενειών Κουατσί και της οικογενείας Κουλιμπαλί υπήρξε διασύνδεση, αλλά έπειτα από τη διαφυγή κάποιων μελών τους στην κατεχόμενη από τον ISIS Συρία η αλυσίδα των στοιχείων έχει σπάσει. Ωστόσο διατείνονται ότι το «κλειδί» που ξεκλειδώνει και τις δύο υποθέσεις είναι οι γυναίκες των οικογενειών αυτών: «Οι γυναίκες είναι οι κινητήρες αυτής της ιστορίας».

Οι κατηγορούμενοι είναι 14 συνολικά, μάλιστα για έναν Γαλλότουρκο, ονόματι Αλί Ριζά Πολάτ, στοιχειοθετείται η κατηγορία της «συνενοχής σε πράξεις τρομοκρατίας». Ο τύπος θεωρείται το δεξί χέρι του Κουλιμπαλί και αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων. Και ένα ενδιαφέρον στοιχείο: τον Πολάτ θα υπερασπιστεί ο δικηγόρος του διαβόητου τρομοκράτη Κάρλος. Οι υπόλοιποι θα πέσουν στα μαλακά, αν καταδικαστούν: θα εισπράξουν ποινές το πολύ εικοσαετούς φυλάκισης.

Ανθοδέσμες και η γαλλική σημαία έξω από το εβραϊκό παντοπωλείο (Wikipedia)

Οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των δύο σφαγών επί γαλλικού εδάφους παραμένουν άγνωστοι. Η διεύθυνση του περιοδικού, που πλήρωσε με αίμα το χιούμορ του, λέει ότι διενήργησε έρευνα αλλά δεν κατέληξε πουθενά. Και κάποια από τα θύματα που επέζησαν, όπως ο συγγραφέας και συνεργάτης του σατιρικού περιοδικού, ο Φιλίπ Λανσόν, λέει ότι δεν αναμένει κάτι σημαντικό από τη δίκη: «Δεν περιμένω αλήθεια ή δικαιοσύνη. Υπάρχουν ελάχιστα για να κατανοήσουμε. Ηταν αγόρια που είχαν καταλήξει σε υπαρξιακό αδιέξοδο, ενώ και δεν ήταν ιδιαιτέρως έξυπνοι».

Τις επιθέσεις του 2015 είχε ακολουθήσει το σοκ, το σοκ η οργή, την οργή οι διαδηλώσεις. Το σύνθημα «Je suis Charlie» δόνησε την ατμόσφαιρα όλων των μεγάλων γαλλικών πόλεων αλλά και των social media ανά τον κόσμο. Επειτα ήρθε το μακελειό στο θέατρο «Μπατακλάν» τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς. Υστερα το γεμάτο εκρηκτικά φορτηγό στη Νίκαια. Ο θάνατος πολύς και η πρόκληση μεγάλη. Και, δυστυχώς, η σημερινή Γαλλία κάθε άλλο παρά έχει ξεμπερδέψει με το ισλαμιστικό πρόβλημα στην επικράτειά της.