188
Η Μενγκ Γουανζού μεταβαίνει από την κατοικία της, στο Βανκούβερ, στο δικαστήριο | REUTERS/Jennifer Gauthier/File Photo

Δικαστικό θρίλερ στον Καναδά με φόντο τον πόλεμο του 5G

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 19:51
Η Μενγκ Γουανζού μεταβαίνει από την κατοικία της, στο Βανκούβερ, στο δικαστήριο
|REUTERS/Jennifer Gauthier/File Photo

Δικαστικό θρίλερ στον Καναδά με φόντο τον πόλεμο του 5G

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 19:51

Η Μενγκ Γουανζού, κόρη του ιδρυτή της Huawei, Ρεν Τζενγκφέι, και οικονομική διευθύντρια του κινεζικού γίγαντα των ηλεκτρονικών, η οποία εδώ και δύο χρόνια παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα.

Η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να επιτρέψει στη Μενγκ να γυρίσει στην Κίνα, με τον όρο να δηλώσει ένοχη για τις κατηγορίες που της αποδίδονται.

Η Μενγκ είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ του Καναδά, με αμερικανικό ένταλμα. Από τότε μάχεται νομικά για να αποφύγει την έκδοσή της στις ΗΠΑ, καθώς υποστηρίζει ότι η σύλληψή της είχε αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα.

Οπως σημειώνει το BBC, η Μενγκ φέρεται να παραπλάνησε την τράπεζα HSBC που με τη σειρά της παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Η εταιρεία Skycom, που θεωρείται εταιρεία-βιτρίνα ιρανικών συμφερόντων, απέκτησε παρανόμως αμερικανικά ηλεκτρονικά και αγόρασε υπηρεσίες κατά παράβαση των όρων του εμπάργκο, έπειτα από μεσολάβηση της Μενγκ.

Η απερχόμενη διακυβέρνηση Τραμπ είχε στοχοποιήσει τη Huawei υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός της χρησιμοποιείται από την Κίνα για να κατασκοπεύει τρίτες χώρες. Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία αποκλείστηκε από διαγωνισμούς για δίκτυα 5G.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...