1103
Τουρκικό πλοίο με φορτίο ουκρανικών σιτηρών διασχίζει τον Βόσπορο, τον Αύγουστο | REUTERS/Yoruk Isik

Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 12:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2022, 18:00
Τουρκικό πλοίο με φορτίο ουκρανικών σιτηρών διασχίζει τον Βόσπορο, τον Αύγουστο
|REUTERS/Yoruk Isik

Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 12:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2022, 18:00

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, κάτι που σημαίνει και τη διακοπή του εγχειρήματος, καθώς δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία μετά την επίθεση με drones κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος σταθμεύει στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Εθνη και την G-20, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε βιντεοσκοπημένη του ομιλία, ο ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο»

Ο  Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

«Οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία να διαταράξει αυτές τις κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση πως άνθρωποι και οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα αλλιώς θα πεινάσουν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο», είπε η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε, ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», ανέφερε η Γουάτσον σε ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση υποστηρίζει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας της Κομισιόν.

«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε η ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά ανέφερε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

«Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ λένε ψέμματα

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους «ψευδείς ισχυρισμούς», όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη», έγραψε ο Ανατόλι Αντόνοφ στην εφαρμογή Telegram. «Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος».

«Ολες οι ενδείξεις πως βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί», είπε ο Αντόνοφ.

Η Βρετανία απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) νωρίς το Σάββατο, και πως βρετανοί «ειδικοί» του Πολεμικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό της «τρομοκρατικής» επίθεσης.

Τουρκία: Κανένα πλοίο δεν μεταφέρει σιτηρά την Κυριακή

Καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για την Κυριακή, ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC), στην Κωνσταντινούπολη, που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Το JCC, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία για τις «ανησυχίες της για την ασφάλεια των φορτηγών» και τις διαβίβασε στην ουκρανική και την τουρκική αντιπροσωπεία.

«Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα δημητριακά στη Μαύρη Θάλασσα, Αμίρ Αμπντάλα, ενημερώθηκε σήμερα (29 Οκτωβρίου) από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC για τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια κίνησης των εμπορικών πλοίων», ανέφερε το JCC.

«Ο κ. Αμπντάλα επέστησε την προσοχή της τουρκικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο JCC (σε αυτές τις ανησυχίες)».

Εννέα φορτηγά διέπλευσαν το Σάββατο τον θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα και «περισσότερα από 10 άλλα» είναι έτοιμα να το κάνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το JCC υπολόγιζε αυτή την εβδομάδα ότι περισσότερα από 170 πλοία περίμεναν για επιθεώρηση ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

Η συμφωνία, που τέθηκε σε συμφωνία την 1η Αυγούστου, επέτρεψε την εξαγωγή από τα ουκρανικά λιμάνια τουλάχιστον εννέα εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το κέντρο.

Αγκυρα: Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για να συνεχιστούν τα δρομολόγια

Οι επιθεωρήσεις των πλοίων που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά θα συνεχιστούν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, αργά την Κυριακή.

«Προβλέπεται να συνεχιστεί η επιθεώρηση των πλοίων που είναι φορτωμένα με σιτηρά και περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα και αύριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ρώσοι που εργάζονται στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) της πόλης παραμένουν εκεί. «Στο διάστημα αυτό κανένα πλοίο δεν θα αναχωρήσει από την Ουκρανία», πρόσθεσε. Το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Αγκυρα για την απόφασή της.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είναι σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του για να επαναληφθεί αυτή η «επιτυχημένη» συμφωνία και τους υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή της «για όλη την ανθρωπότητα».

Η Τουρκία ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...