293
Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στο επίκεντρο μίας υπόθεσης που διεθνοποιείται, αλλά, αυτή τη φορά, δεν είναι διπλωματική |

Διεθνές ενδιαφέρον για τη «δίκη του γκαουλάιτερ»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 07:55
Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στο επίκεντρο μίας υπόθεσης που διεθνοποιείται, αλλά, αυτή τη φορά, δεν είναι διπλωματική
|

Διεθνές ενδιαφέρον για τη «δίκη του γκαουλάιτερ»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 07:55

Ένα διεθνές κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται προς την Athens Review of Books, για την δίωξη που υφίσταται εδώ και χρόνια από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (Θυμηθείτε την υπόθεση), εν αναμονή και της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η διεύθυνση του περιοδικού, κατηγορώντας την ηγεσία του Αρείου Πάγου για κακοδικία.

Ο κ. Κοτζιάς είχε προσφύγει. κατά του περιοδικού, ισχυριζόμενος  ότι η έκφραση «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» αποτελούσε βαριά προσβολή της τιμής του. Δικαιώθηκε σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης, δεσμεύοντας λογαριασμούς των ιδιοκτητών του περιοδικού. Ωστόσο τώρα τρέχει και άλλη παράλληλη διαδικασία. Στις 21 Φεβρουαρίου θα γίνει η αναψηλάφηση της δίκης στο Εφετείο Αθηνών, καθώς αποκαλύφθηκε παλαιότερη δημόσια ομολογία του κ. Κοτζιά ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό».

Με έκκλησή τους που απευθύνουν προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ εκατοντάδες συγγραφείς και διαπρεπείς ακαδημαϊκοί από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα του κόσμου τούς ζητούν να σώσουν την «Athens Review of Books». Ενδεικτικά υπογράφουν οι Μάριο Βάργκας Λόσα, Μαρκ Μαζάουερ, Ντάνιελ Μέντελσον, Σάιμον Μπλάκμπερν, Χάρολντ Μπλουμ, Ντάνιελ Ντενέτ, Φρίμαν Ντάισον Ιαν ΜακΓιούαν, Φιλίπ Πετίτ, Στίβεν Πίνκερ, κ.ά. Ανάμεσά τους υπάρχουν και δεκάδες καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, όπου ο κ. Κοτζιάς διατείνεται ότι κατείχε καθηγητική έδρα.

Στην έκκλησή τους,  σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η μεθόδευση της πολυετούς εξοντωτικής δίωξης της ARB αποτελεί ακραία κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει ο ελληνικός νόμος στους πολιτικούς να ασκούν αγωγές για αποζημίωση κατά εντύπων ζητώντας υπέρογκα ποσά. Και μάλιστα να τις κερδίζουν, παρά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκφοβίζοντας έτσι τον Τύπο και αποτρέποντας την άσκηση πολιτικής κριτικής. Περίπτωση τόσο παράλογης και τόσο απηνούς καταδίωξης όσο αυτής του (πρώην) Υπουργού Εξωτερικών εναντίον της ARB δεν έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Αντίστοιχη έκκληση απευθύνεται και από την American Political Science Association.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...