Επικαιρότητα

Διερευνητικές «γιοκ» με το «Oruc Reis» στο Καστελόριζο – Ντόρα: Γιατί τις τορπίλισε ο Ερντογάν

Θα συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ βασιζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και την ίδια άποψη έχει και ο υπόλοιπος κόσμος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών
Protagon Team

Θέμα διερευνητικών δεν τίθεται όσο το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» συνεχίζει τον πλου του σε περιοχές τη ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διαμηνύει εκ νέου η κυβέρνηση. Οσο για επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων του Ερντογάν, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας (είναι προγραμματισμένη στις 19.00).

Οσο υπάρχει το «Oruc Reis» στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, δεδομένου ότι η γείτων δεν επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της.

Ερωτηθείς αν περίμενε την τουρκική κίνηση με το «Oruc Reis», o εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και τώρα, πρόσθεσε, οι εταίροι που πίστευαν ότι η Αγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της. Διότι, όπως είπε, η πολιτική κατευνασμού δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στο εντελώς αντίθετο.

«Εμείς», τόνισε, «θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία […] Αν δεν τα βρούμε, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ενώ για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Ετσι, θα συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ βασιζόμενοι στο διεθνές δίκαιο. Την ίδια άποψη έχει και ο υπόλοιπος κόσμος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ομως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το θέλει το Ερντογάν.  Γι’ αυτό τορπιλίζει τη διαδικασία», εξήγησε με τη σειρά της η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».

«Εμείς», υπογράμμισε, «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τη στρατηγική μας, η οποία το τελευταίο εξάμηνο μας έχει ισχυροποιήσει και έχει αυξήσει τις συμμαχίες μας».