621
Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης που διεκόπη το μεσημέρι | ΙΝΤΙΜΕnews

Διεκόπη η δίκη της ΧΑ: Αιχμές για την αμεροληψία της εισαγγελέως από την πρόεδρο Λεπενιώτη

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 12:36
Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης που διεκόπη το μεσημέρι
|ΙΝΤΙΜΕnews

Διεκόπη η δίκη της ΧΑ: Αιχμές για την αμεροληψία της εισαγγελέως από την πρόεδρο Λεπενιώτη

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 12:36

Ανέβηκαν οι τόνοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, άφησε σαφείς αιχμές ως προς την αμεροληψία της εισαγγελέως της έδρας, Αδαμαντίας Οκονόμου, με αφορμή την εισήγησή της να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών όλων των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.

Οπως παρατήρησε η κυρία Λεπενιώτη, η εισαγγελέας παρέλειψε να αναφερθεί κατά την εισήγησή της στα ποινικά μητρώα για σοβαρά αδικήματα έντεκα εκ των καταδικασθέντων, όπως και στην παραβίαση επιβληθέντων περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό.

Η δίκη οδηγήθηκε σε διακοπή, καθώς η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της ως προς έντεκα καταδικασθέντες και  με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.

Η κυρία Οικονόμου επέμεινε, πάντως, ότι με βάση τα ποινικά μητρώα, προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν σε ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε για αυτούς την πρότασή της, επειδή έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Οσο για την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίο η εισαγγελέας στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με την υπεράσπισή του ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κυρία Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Ελλη» με 18 τραυματίες.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί.

Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέως:

Πρόεδρος: «Η κυρία εισαγγελέας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν και αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρώσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω… Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Π.χ. για ανθρωποκτονία (σ.σ. Λουκμάν), για απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.λπ. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Δεύτερον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσα κάποια έγγραφα, όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Αρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελέως αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός».

Εισαγγελέας: «Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις».

Πρόεδρος: «Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε».

Εισαγγελέας: «Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Πρόεδρος: «Για τους άλλους, ποια είναι η πρόταση;».

Εισαγγελέας: «Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Πρόεδρος: «Και η πρόταση ποια είναι;».

Εισαγγελέας: «Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους».

Πρόεδρος: «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;».

Εισαγγελέας: «Μάλιστα».

Πρόεδρος: «Σημειώστε το, κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;».

Δικ. Λαγού: «Να βοηθήσω, κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση».

Πρόεδρος: «Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...