359
Στιγμές στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» όπως τις κατέγραψε ο φακός του Reuters | REUTERS/Alexandros Avramidis

Διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»: Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο – Είμαστε σε πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 11:35
Στιγμές στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» όπως τις κατέγραψε ο φακός του Reuters
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»: Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο – Είμαστε σε πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 11:35

«Διασωληνώνουμε νέους. Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπό μας, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; Εχουμε 200 κλίνες στη διάθεση μιας νόσου, αυτό δεν εχει ξαναγίνει ποτέ! 200 δίνουν μάχη ζωής».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον στον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νικόλαο Καπραβέλο, που περιέγραψε με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπίζει σε καθημερινή πια βάση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

«Δεν φοβόμαστε το θάνατο, αλλά δεν μας φοβάται και ο θάνατος […] οι τελευταίοι που θα πέσουν, θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι […] Είμαστε ωστόσο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση», είπε ο κ. Καπραβέλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Οπως επεσήμανε, «η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και τα υποκείμενα νοσήματα. Εχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. 

»Διασωληνώνουμε νέους! Αυτή την ώρα στη μονάδα μου δίνει τη μάχη για τη ζωή ένας 35χρονος. Χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, έχει βαρύτατη πνευμονία».

«Χθες το βράδυ μεταφέραμε ασθενή που ήταν καλύτερα για να βάλουμε έναν 54χρονο. Είμαστε πια υπό το κέντρο επιχειρήσεων, δεν είμαστε νοσοκομείο, δεν κοιμόμαστε. Χωρίς ρεπό σε πολύ δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε στη δραματική περιγραφή του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο διευθυντής της ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», ρωτήθηκε και για το θέμα που προέκυψε με την πορεία για το Πολυτεχνείο λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας.

«Ελεος! Ελεος! Είμαι φανατικός του ιστορικού γεγονότος, αλλά μην το συγχέετε με την κατάσταση που ζούμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απάντησή του.

Ο κ. Καπραβέλος περιέγραψε επίσης τα συναισθήματα όταν ανακοινώνεται στον ασθενή ότι πρέπει να διασωληνωθεί.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η στιγμή που λέμε σε κάποιον ότι θα διασωληνωθεί. Και οι συγγενείς που είναι από πίσω… Είναι μανάδες, πατεράδες που διασωληνώνονται τα παιδιά τους», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία είναι η απομόνωση».

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθύνοντας ύστατη έκκληση προς όλους:

 «Ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε είναι η απομόνωση, τα μέτρα. Αργήσαμε να τα πάρουμε εμείς και το πληρώνουμε στη Θεσσαλονίκη».

Εκκληση απηύθυνε ο κ. Καπραβέλος και προς την Πολιτεία, ώστε οι επικουρικοί να γίνουν μόνιμοι, καθώς το σύστημα τους έχει ανάγκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...