438
Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράφει το σχετικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ πήρε πίσω τα στρατόπεδα χωριστής κράτησης των παιδιών των παρανόμων μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 19:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/6/2018, 22:30
Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράφει το σχετικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ πήρε πίσω τα στρατόπεδα χωριστής κράτησης των παιδιών των παρανόμων μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 19:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/6/2018, 22:30

Την υπογραφή του στο εκτελεστικό διάταγμα για τις οικογένειες των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλε, τελικά, την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος. Είχε προηγηθεί έντονη κατακραυγή, εντός και εκτός ΗΠΑ, για τον αναγκαστικό χωρισμό των παιδιών των παράνομων μεταναστών από τους γονείς τους και την κράτηση τους υπό δυσμενείς συνθήκες .

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στην παράνομη μετανάστευση, τόνισε ωστόσο ότι θέλει τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους.

Το διάταγμα προβλέπει ακριβώς αυτό, την παραμονή των παιδιών μαζί με τους γονείς τους στα κέντρα φιλοξενίας και δίνει προτεραιότητα ακριβώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, για την εξέταση του φακέλου τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

«Είναι για να μείνουν μαζί οι οικογένειες. Δεν ήθελα να φαίνονται χωρισμένες οι οικογένειες. Θα επιμείνουμε στην πολιτική της μηδενικής ανοχής» στο Μεταναστευτικό, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Nωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το διάταγμα που θα επιτρέπει στις οικογένειες μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν ενωμένες θα υπέγραφε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτώντας την υποχώρησή του από την πρόσφατη πολιτική που προέβλεπε χωρισμό των παιδιών από τους γονιούς τους.

«Θα υπογράψουμε εκτελεστικό διάταγμα σύντομα ώστε να κρατήσουμε τις οικογένειες μαζί», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ωστόσο πως χρειάζεται να διατηρηθεί αυστηρότητα στη μεταναστευτική πολιτική.

Δεν ήταν σαφές τι διατυπώσεις ή προβλέψεις θα περιείχε το διάταγμα και πώς θα φροντίζει το να παραμένουν ενωμένες οι οικογένειες.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να στηρίξει οποιοδήποτε από τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζουν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο σχετικά με τη μετανάστευση και τον χωρισμό οικογενειών.

Η πολιτική της Ουάσιγκτον, που έχει καταλήξει στον χωρισμό τουλάχιστον 2.000 παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, με ηγέτες όπως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά να εκφράζουν την αποδοκιμασία τους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Καναδά χαρακτήρισε, την Τετάρτη, «απαράδεκτο» τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ.

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό στα Γαλλικά, προσερχόμενος στο κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε κατόπιν μιλώντας στα Αγγλικά, ότι είναι «λάθος».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι βιώνουν αυτές οι οικογένειες αυτή τη στιγμή. Προφανώς, δεν διευθετούμε με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα στον Καναδά» υπογράμμισε, προτού παραστεί σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πιο ευάλωτους προσδιορίζει αυτό που είμαστε ως άνθρωποι, χώρες και διεθνής κοινότητα» σημείωσε, επίσης, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση στους Καναδούς και σε «ολόκληρο τον κόσμο» να «επιδεικνύουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους εκτοπισμένους και όλους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...