305
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επιχείρηση διάσωσης του πλοίου Ocean Viking, το οποίο μισθώνει η SOS Méditerranée | Shutterstock

Διάσωση 92 μεταναστών από το πλοίο-ασθενοφόρο Ocean Viking ανοιχτά της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2023, 11:30
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επιχείρηση διάσωσης του πλοίου Ocean Viking, το οποίο μισθώνει η SOS Méditerranée
|Shutterstock

Διάσωση 92 μεταναστών από το πλοίο-ασθενοφόρο Ocean Viking ανοιχτά της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2023, 11:30

Στη διάσωση 92 μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης προχώρησε το Σάββατο το Ocean Viking, το πλοίο-ασθενοφόρο που μισθώνει η SOS Méditerranée. Οι επιζήσαντες διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο, καθώς επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος που ήταν παραφορτωμένο και είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Μασσαλία.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν ήταν «εννέα γυναίκες και περίπου 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι» προσέθεσε η ΜΚΟ σε μήνυμά της στο Twitter. Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν «εξαντλημένοι», ενώ ορισμένοι έφεραν εμφανή χημικά εγκαύματα από καύσιμα και τραύματα. Τους προσέφεραν φροντίδες μέλη της SOS Méditerranée και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού. Οσοι ήταν υπερβολικά αδύναμοι χρειάστηκε να μεταφερθούν με φορείο και το πλήρωμα του πλοίου τους τύλιξε με κουβέρτες για να τους ζεστάνει.

Η οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης γνωστοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ότι οι ιταλικές Αρχές της υπέδειξαν το Σαλέρνο (δυτικά) ως «ασφαλές λιμάνι για αποβίβαση». Ο λιμένας απέχει 450 ναυτικά μίλια (833 χλμ.) από το σημείο όπου βρισκόταν το Ocean Viking.

«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για επιδείνωση, φοβόμαστε ότι το παρατεταμένο ταξίδι θα βλάψει τους διασωθέντες, που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση» υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κατήγγειλαν πως η ιταλική κυβέρνηση κάνει συστηματική προσπάθεια ώστε να παρεμβάλλονται προσκόμματα στην προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.

Επεσήμαναν ιδίως τις συνέπειες διατάγματος που υποχρεώνει τα πλοία τους να κατευθύνονται «αμέσως» έπειτα από κάθε διάσωση σε λιμάνι της Ιταλίας, καθώς και ότι τους υποδεικνύονται πλέον μόνο μακρινά λιμάνια, έτσι ώστε να μειώνεται η δυνατότητά τους να προσφέρουν βοήθεια.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Ο ΔΟΜ εκτιμά πως το 2022 έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τουλάχιστον 1.417 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...