211
Η Μέτε Φρέντερικσεν μιλά στη Βουλή, στην Κοπεγχάγη | Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Διαψεύδει η Φρέντερικσεν: Δεν θα είμαι υποψήφια ΓΓ του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 15:40
Η Μέτε Φρέντερικσεν μιλά στη Βουλή, στην Κοπεγχάγη
|Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Διαψεύδει η Φρέντερικσεν: Δεν θα είμαι υποψήφια ΓΓ του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 15:40

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφια για τη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αργότερα μέσα στον χρόνο.

«Δεν είμαι υποψήφια για τη θέση», είπε η ίδια σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη.

Οι εικασίες σχετικά με τη Φρέντερικσεν ως μια ισχυρή υποψήφια εντάθηκαν μετά τη δημοσίευση του ονόματός της σε ρεπορτάζ της νορβηγικής εφημερίδας VG τον περασμένο μήνα και της επικείμενης επίσκεψης της δανής πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο μετά από «ξαφνική», σύμφωνα με αναλυτές, πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν.

Η θέση παραδοσιακά προορίζεται για ευρωπαίο πολιτικό, τον οποίο πρέπει να εγκρίνει η Ουάσινγκτον.

Οπως σημείωσε το Politico, οι σύμμαχοι αναζητούν έναν πολιτικό με το κύρος ενός επικεφαλής κυβέρνησης για τη θέση του Νορβηγού Στόλτενμπεργκ και δεδομένου ότι όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, υπάρχει ισχυρή πίεση για την εξεύρεση μιας γυναίκας υποψήφιας.

Αλλα ονόματα που κυκλοφορούν επί του παρόντος ως πιθανοί υποψήφιοι, περιλαμβάνουν τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον βρετανό υπουργό Αμυνας Μπεν Γουάλας. Επίσης, υποψήφια θεωρείται και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δημοφιλής στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι διπλωμάτες που επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα για να εκλεγεί ως γενικός γραμματέας, εκπρόσωπος της ανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...