484
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος | Alexandros Michailidis / SOOC

Διαξιφισμοί στη Βουλή για Σαουδική Αραβία – «Κρύβεται η κυβέρνηση», λέει η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 15:05
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος
|Alexandros Michailidis / SOOC

Διαξιφισμοί στη Βουλή για Σαουδική Αραβία – «Κρύβεται η κυβέρνηση», λέει η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 15:05

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται η πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και η δραστηριότητα του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ζήτησαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Αμυνας στη Βουλή εξηγήσεις από τον υπουργό.

Μετά την άρνηση του Πάνου Καμμένου, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν δύο θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη και αφορούσαν διακρατικές συμφωνίες για την απόκτηση και συντήρηση 50 ελικοπτέρων και την εκποίηση στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία κόμματα επέμειναν στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας και της υπόθεσης των βλημάτων και δεν μπήκαν στη συζήτηση για τις δύο συμφωνίες.

Η ΝΔ, δια του τομεάρχη Εθνικής Αμυνας Βασίλη Κικίλια, επανέλαβε το αίτημα να κληθούν οι εμπλεκόμενοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας είτε στην Εξοπλιστικών για να φωτιστούν οι πτυχές της υπόθεσης. Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από τον Πάνο Καμμένο.

Ο τομεάρχης της ΝΔ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ότι κρύβεται και πρόσθεσε ότι: «Οταν η κοινή λογική είναι πως, όταν δεν υπάρχει κάτι να κρύψει κανείς, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Βουλή, γιατί χάθηκαν 66 εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορεί να υποκρίνεται κανείς ότι μιλάμε για άλλες συμβάσεις όταν μάλιστα η υπόθεση εκκρεμεί και δικαστικά».

Πρόσθεσε ότι «σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να υπάρχει όταν υπάρχουν καθημερινά πτυχές προβληματικές αυτής της υπόθεσης και η κυβέρνηση υπεκφεύγει».

Σε απάντηση, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι το υλικό της εταιρείας του Παπαδόπουλου βρέθηκε στα χέρια του ISIS το 2014, όταν στο υπουργείο ήταν η Φώφη Γεννηματά.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε από την πλευρά του τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι καταφεύγει σε «λασπολογίες και συκοφαντίες».

Ακόμη, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα όπλα του Παπαδόπουλου, ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας  να απαντήσει γιατί δεν ζήτησε ενημέρωση από την ΕΥΠ για τη δράση της εταιρίας, παρά το ότι το υπουργείο Εξωτερικών τον παρότρυνε να το πράξει από τον Ιούνιο του 2017.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε ότι «πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεκφεύγει και κρύβεται.

» Αρνήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων να δώσει εξηγήσεις για το άκρως προβληματικό θέμα των βλημάτων και της ακύρωσης της πώλησης στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως συνέπεια να χαθούν 65 εκ. ευρώ από τα ταμεία του ελληνικού Κράτους.

» Αρνήθηκε, επίσης, μετά από σειρά εγγράφων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να αποφασίσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, ώστε να μάθει η ελληνική κοινωνία τι συμβαίνει σε αυτή την υπόθεση».

Για αυτούς τους λόγους, η ΝΔ ψήφισε παρών στα δύο ζητήματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «επανερχόμαστε παράλληλα με τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία δεν έχει να κάνει με τις διαδικασίες της Βουλής, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...