362
Φωτογραφία από παράσταση στο «Θέατρο Λαμπέτη» | ΙΝΤΙΜΕnews

Διαξιφισμοί κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους καλλιτέχνες

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 11:43
Φωτογραφία από παράσταση στο «Θέατρο Λαμπέτη»
|ΙΝΤΙΜΕnews

Διαξιφισμοί κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους καλλιτέχνες

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 11:43

Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετατράπηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την εκπαίδευση των καλλιτεχνών.

Οπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με το εν λόγω ΠΔ (85/2022 – ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των ανώτερων δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οδηγώντας έτσι στην άμεση υποβάθμιση σπουδών των καλλιτεχνών και ουσιαστικά στην ακύρωση χρόνων σπουδών.

Βάζοντας στο στόχαστρο της κριτικής του, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς, και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σοβαρές συνέπειες τόσο στα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές των καλλιτεχνών, όσο και στην εκπαιδευτική εξέλιξη και τη δυνατότητά τους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, μιλώντας για «πραγματικό όνειδος για την ελληνική Πολιτεία».

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου», διαβεβαίωσε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Επίσης», σημειώνει, «το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν»  και χαρακτηρίζει «εντελώς υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, «να κραυγάζουν σήμερα, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Οικονόμου, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση».

«Ηθοποιός σημαίνει… τίποτα»

Από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε:

«Με το νέο προεδρικό διάταγμα, αντί να προβλεφθεί διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα πτυχία των σπουδαστών και σπουδαστριών των δραματικών σχολών της χώρας εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου. Οι αντιδράσεις των μελλοντικών ηθοποιών του τόπου στον οποίο γεννήθηκε το θέατρο είναι όχι μόνο έντονες αλλά και δίκαιες.

Αν πας στα πριμοδοτούμενα από την κυρία Κεραμέως ιδιωτικά κολέγια, θεωρείσαι ισότιμος των φοιτητών των δημοσίων πανεπιστημίων. Αν φοιτήσεις τρία χρόνια σε δραματική σχολή και συναντήσεις την Τέχνη, θεωρείται ότι δε σπούδασες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...