378
Πλήθος διαδηλωτών μπροστά στο κυβερνητικό κτίριο | REUTERS/Florion Goga

Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο γραφείο του Εντι Ράμα – Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 15:40
Πλήθος διαδηλωτών μπροστά στο κυβερνητικό κτίριο
|REUTERS/Florion Goga

Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο γραφείο του Εντι Ράμα – Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 15:40

Οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αλβανία διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και, αφού εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Χιλιάδες διαδηλωτές καλούσαν τον –απόντα εκείνη την ώρα από τα Τίρανα– πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο των Τιράνων απαντώντας σε έκκληση της αντιπολίτευσης που ζητεί την αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

Μια ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών αρχικά έριξε καπνογόνα και πέτρες προς την κατεύθυνση του κτιρίου της κυβέρνησης, το οποίο φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!».

Στη συνέχεια παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο του κτιρίου. Αστυνομικοί έριχναν από ψηλά δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σιδερένιες ράβδους για να σπάσουν τις πόρτες.

Γύρω στα 10 άτομα από το πλήθος εισήλθαν στο κτίριο και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, όμως απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι’ αυτή τη βία την αντιπολίτευση».

Ο 54χρονος Εντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει πως δεν θα βρίσκεται σήμερα στα Τίρανα καθώς επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν διάλογο με τους κατοίκους του «για την ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, κατηγορεί τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια». Ζητεί ακόμη τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...