490
|

Δερμιτζάκης προς κυβέρνηση: Γιατί δεν αποφασίζουν μάσκα παντού στην Αττική;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 09:13

Δερμιτζάκης προς κυβέρνηση: Γιατί δεν αποφασίζουν μάσκα παντού στην Αττική;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 09:13

Η Αττική έχει πρόβλημα και αυτό δεν φάνηκε μόνο στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονος (εδώ), φαίνεται καθημερινά στα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, καθώς πάνω από τα μισά καταγράφονται στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Κι όμως, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έξαρσης της επιδημίας εφαρμόστηκε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας –ακόμα και σε τουριστικούς προορισμούς, που δημιουργούσε αρνητική εικόνα (βλ. Μύκονο, Πάρο κ.λπ.)– στην Αττική η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση, μολονότι αυτό αποτελεί πρόταση όλο και περισσότερων επιστημόνων.

Χαρακτηριστική η αναφορά του Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Iατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

«Ενα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντως και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας», είπε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Μάλιστα, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στη χρήση μάσκας, αφού πολλοί δεν τη χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Οταν φοράμε μάσκα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη», εξήγησε.

Για επιπλέον μέτρα στην Αττική έκανε εξάλλου λόγο και ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της ad hoc επιτροπής ειδικών που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό. Σε συνέντευξή του, επίσης στο Mega, και ερωτηθείς για το αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αττική επαρκούν, απάντησε χαρακτηριστικά πως «ό,τι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει». Ετσι, είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας, και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα στην πηγή του. Οι παρεμβάσεις στα ΜΜΜ είναι απαραίτητες. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές», σημείωσε. «Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους» τόνισε.

«Εσπασε το πρωτόκολλο στον Αγιο Παντελεήμονα»

Ο κ. Δερμιτζάκης από την πλευρά του και αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Αγιο Παντελεήμονα, είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο. «Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα».

Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των ενοίκων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει. «Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα».

Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρουμε όλοι, καθώς «η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον, είναι πολύ καιρό και, δεύτερον, ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».